Szaszłyki z kurczaka


Jeśli szukacie właśnie z paniką w oczach ;)  szybkiego, smacznego i efektownego dania na grilla, dla gości, lub brak Wam pomysłu na urozmaicenie codziennego obiadu - oto moja propozycja: szaszłyki z kurczaka. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę, a mięso drobiowe ( w przeciwieństwie do wieprzowiny) piecze się na prawdę krótko. Szaszłyki można przygotować nawet dzień wcześniej i w odpowiednim momencie tylko wstawić do piekarnika.  Po ok. 15-20 minutach gorący posiłek jest gotowy. Jeśli wśród Waszych gości będą wegetarianie - nic prostszego: wystarczy przygotować kilka szaszłyków z samych warzyw. Smacznego! :)

Nie podaję tu dokładnych proporcji - wszystko zależne jest od ilości szaszłyków, które chcecie przygotować. Dobór składników także zależy od Waszej fantazji - i to jest w tym daniu tak dobre: możliwość tworzenia różnych jego wersji. :)


Potrzebne będą:
filety z piersi kurczaka
cebula
papryka

patyczki do szaszłyków

Można użyć także:
pieczarek
boczku pokrojonego w kostkę
cukinii pokrojonej w grube plastry
kawałków ananasa z puszki

Filety pokroić w dużą kostkę i zamarynować.

Marynata:

4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
W czasie kiedy mięso się marynuje, przygotować warzywa. Cebulę obrać i pokroić w grube plastry. Paprykę pokroić w kostkę. Jeśli używamy dużych pieczarek, można pokroić je w ćwiartki. Boczek wędzony kroimy w plastry i w kostkę, cukinię kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian:  mięso i dodatki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu