Szaszłyki z kurczaka
Jeśli szukacie
właśnie z paniką w oczach ;) szybkiego, smacznego i efektownego dania na grilla, dla gości, lub brak Wam pomysłu na urozmaicenie codziennego obiadu - oto moja
propozycja: szaszłyki z kurczaka. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę, a
mięso drobiowe ( w przeciwieństwie do wieprzowiny) piecze się na prawdę krótko.
Szaszłyki można przygotować nawet dzień wcześniej i w odpowiednim momencie
tylko wstawić do piekarnika. Po ok. 15-20 minutach gorący posiłek jest
gotowy. Jeśli wśród Waszych gości będą wegetarianie - nic prostszego: wystarczy
przygotować kilka szaszłyków z samych warzyw. Smacznego! :)
Nie podaję tu dokładnych proporcji - wszystko zależne jest od ilości szaszłyków, które chcecie przygotować. Dobór składników także zależy od Waszej fantazji - i to jest w tym daniu tak dobre: możliwość tworzenia różnych jego wersji. :)
Nie podaję tu dokładnych proporcji - wszystko zależne jest od ilości szaszłyków, które chcecie przygotować. Dobór składników także zależy od Waszej fantazji - i to jest w tym daniu tak dobre: możliwość tworzenia różnych jego wersji. :)
filety z piersi kurczaka
cebula
papryka
patyczki do szaszłyków
Można użyć także:
pieczarek
boczku pokrojonego w kostkę
cukinii pokrojonej w grube plastry
kawałków ananasa z puszki
Filety pokroić w dużą kostkę i zamarynować.
Marynata:
4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
cebula
papryka
patyczki do szaszłyków
Można użyć także:
pieczarek
boczku pokrojonego w kostkę
cukinii pokrojonej w grube plastry
kawałków ananasa z puszki
Filety pokroić w dużą kostkę i zamarynować.
Marynata:
4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
W czasie kiedy
mięso się marynuje, przygotować warzywa. Cebulę obrać i pokroić w grube
plastry. Paprykę pokroić w kostkę. Jeśli używamy dużych pieczarek, można
pokroić je w ćwiartki. Boczek wędzony kroimy w plastry i w kostkę, cukinię
kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian: mięso i dodatki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.
Komentarze
Prześlij komentarz