Balsamiczna pieczeń wołowa

Czyż nie wspaniałe są dania, które robią się same? Tak jest też w przypadku tej pieczeni. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso jest mięciutkie i aromatyczne. Możemy podać je do obiadu, w kawałkach czy plastrach, jako pieczeń, lub porwać dwoma widelcami w drobniutkie kawałeczki, i użyć do burgerów, kanapek czy też wrapów z tortilli (wymieszanego z sosem). Przepis na podstawie AddAPinch.


1 kg łopatki wołowej (lub innego mięsa na pieczeń)
1 szklanka bulionu warzywnego lub wołowego
1/2 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki sosu worcester
2 łyżki miodu
1/3 łyżeczki płatków chili
2 cebule - obrane, posiekane
4 ząbki czosnku - obrane, posiekane

olej/oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Mięso obsmażamy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoto. Ja robię to bezpośrednio w żeliwnym garnku, w którym potem piekę mięso, lecz można także użyć naturalnie patelni.
Połowę siekanej cebuli umieszczamy w naczyniu do zapiekania, które posiada pokrywkę, następnie układamy mięso, a na nim resztę cebuli i czosnek.Wlewamy bulion wymieszany z octem balsamicznym, sosem worcester, miodem i chili.
Przykrycie naczynia jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega wysychaniu mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C przez 3 godziny.
Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest już dostatecznie miękkie (powinno). Wyjmujemy je z sosu.  Sos ucieramy blenderem, by był jednolity, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli uznacie, że sos jest zbyt rzadki,  zagotowujemy sos (już na kuchence, nie w piekarniku), dodając do niego trochę mąki pszennej.

Pieczeń w kanapce

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu