Jak szybciej zrumienić cebulę

Cebula zrumieni się szybciej, gdy podczas smażenia dodamy do niej odrobinę (nie więcej niż 1/4 łyżeczki na całą patelnię) proszku do pieczenia. Ładnej barwy doda jej również odrobina masła. Jeśli zależy nam na cebuli karmelizowanej (jak na ostatnim zdjęciu), dodajmy 1/2 łyżeczki cukru. Cebulę solimy do smaku dopiero pod koniec smażenia.



Często przepisy zalecają różny stopień wysmażenia cebuli. Na pierwszym zdjęciu widać cebulę tuż po wrzuceniu na patelnię z niedużą ilością oleju- surową. Drugie zdjęcie to cebula szklista - po kilku chwilach smażenia cebula nabiera połyskliwego, białego, jakby szklanego koloru. Następnie robi się złota, a potem rumiana - gdy widać już mocniej wybarwione fragmenty. Ostatni stopień wysmażenia to cebula prażona lub karmelizowana (jeśli użyliśmy cukru), lekko chrupiąca. Dalsze smażenie będzie skutkowało już tylko spaleniem cebuli, do czego nigdy nie dopuszczamy. Spalona cebula ma gorzki smak, który zepsuje nam potrawę oraz jak każda spalona żywność, jest niezdrowa.
Karmelizowana cebula świetnie nadaje się do okraszenia pierogów, kopytek, klusek śląskich czy ziemniaków.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu