Kurczak "Madras" w sosie ananasowym


Coś czuję, że opis tego kurczaka będzie zawierał za dużo słów "bardzo". Tym niemniej, spróbujmy:) : kurczak jest przede wszystkim bardzo szybki do przygotowania. Co lepsze, jest on także bardzo łatwy - przygotuje go nawet początkujący kucharz, bo nie ma tu rzeczy, którą by można zepsuć. Do tego jest bardzo smaczny i bardzo elegancki. Nadaje się zatem na każdą okazję, jeśli tylko lubimy lekko orientalne smaki. Polecam :) Przepis pochodzi z czasopisma Tina Koch&Backi-Ideen, Oktober 2010.

po 1 piersi kurczaka na osobę
1 puszka ananasów
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
czarny pieprz i sól do smaku
200 ml soku / zalewy z ananasów
50 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej

olej do smażenia
ew. pieprz cayenne

Piersi kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem i curry. Zrumienić z obu stron na oleju, na złoto.

200 ml soku ( zalewy) z ananasów z puszki wymieszać z 50 ml mleka i 1 łyżką maki pszennej.

Na patelnię dodać pokrojonego ananasa z puszki. ( W zależności od ilości kurczaka - cała puszka lub połowa) Następnie wsypać 1 łyżeczkę curry, 1/2 łyżeczki papryki i zamieszać. Następnie wlać sos. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
Przykryć patelnię pokrywką i dusić kurczaka w sosie przez 10 min.
Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Jeśli chcemy, by danie było pikantne, należy dodać szczyptę pieprzu cayenne.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu