Aromatyczny pieczony filet z kurczaka


Poniższy kurczak, odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, stał się u nas hitem. Tak przygotowany filet jest niezwykle smaczny, delikatny oraz aromatyczny. Dzięki zastosowanej przeze mnie metodzie pieczenia mięso nie jest suche, lecz soczyste. Jego sekret - brytfanna z grillem oraz para wodna. Koniec z suchymi filetami! Polecam! :)

filety z piersi kurczaka
brytfanna z grillem (tego typu) 
folia aluminiowa

Marynata:
3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczka żółtej pasty curry (zależnie, jaką ostrość lubimy. Ewentualnie można zastosować 1 łyżeczkę przyprawy curry lub pominąć)

Piersi umyć, pokroić na foremne kawałki, lekko rozbić. Marynować przez godzinę. Można naturalnie dłużej.

Dno brytfanny z grillem wyłożyć folią aluminiową, włożyć grill. Na kratce grilla ułożyć filety.
Wlać ok. pól centymetra wody, w ten sposób, by mięso nie moczyło się w wodzie, lecz leżało ponad jej poziomem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut.
W połowie czasu pieczenia można mięso przykryć z wierzchu folią aluminiową, gdyby zaczęło się zbytnio rumienić.

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml mleka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić mlekiem do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu