Błyskawiczne gozleme ze szpinakiem. Ispanaklı Gözleme.


Gözleme to rodzaj wypieku z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z nadzieniem, tradycyjna potrawa turecka, której nazwa wywodzi się od słowa "göz", oznaczającego "przedział" - w tym wypadku kieszonkę, w której mieści się nadzienie. Nadzienia zaś mogą być różne: mięsne, warzywne, grzybowe, serowe.  W dzisiejszym przepisie wykorzystamy tortille pszenne. Gözleme to popularna potrawa śniadaniowa lub pożywna przekąskę, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo pasuje do niej jogurt grecki lub naturalny. Przepis bazujący na Saniye Anne Yemekleri.


4 duże garście świeżego szpinaku - porwanego drobno, sparzonego wrzątkiem na sicie
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
150 g sera typu feta
1/3 szklanki startego na tarce sera żółtego (kto ma sklep turecki w pobliżu, i rozpiera go ambicja kulinarna ;), może użyć tureckiego sera Kasar Peynir, który możemy zastąpić dowolnym innym łatwo dostępnym serem żółtym o łagodnym smaku)
sól i pieprz do smaku

4-6 tortilli pszennych
1 małe jajko
olej do smażenia

1. Na maśle z olejem podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie lekko złota. Mieszamy ją wraz z przeciśniętym czosnkiem, fetą, serem, szpinakiem i przyprawami.
2. Na połowie każdej tortilli rozprowadzamy cienką, ok. 1/2 cm warstwę nadzienia. Brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy placek na pół i dociskamy brzegi.
3. Gözleme smażymy na niewielkiej ilości oleju - najpierw z jednaj strony, aż będą złote. Następnie odwracamy na drugą stronę, nakrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy trochę płomień - i ponownie smażymy, aż druga strona będzie złota.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu