Błyskawiczne gozleme ze szpinakiem. Ispanaklı Gözleme.
Gözleme to rodzaj wypieku z przaśnego ciasta (z mąki,
wody i soli) z nadzieniem,
tradycyjna potrawa turecka, której nazwa wywodzi się od słowa "göz", oznaczającego "przedział" - w tym wypadku kieszonkę, w której mieści
się nadzienie. Nadzienia zaś mogą być różne: mięsne, warzywne, grzybowe,
serowe. W dzisiejszym przepisie wykorzystamy tortille pszenne. Gözleme to
popularna potrawa śniadaniowa lub pożywna przekąskę, zarówno na ciepło, jak i
na zimno. Bardzo pasuje do niej jogurt grecki lub naturalny. Przepis bazujący na Saniye Anne Yemekleri.
4 duże garście świeżego szpinaku - porwanego drobno, sparzonego wrzątkiem na sicie
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
1 mały ząbek czosnku - obrany,
przeciśnięty przez praskę
150 g sera typu feta
1/3 szklanki startego na tarce sera
żółtego (kto ma sklep turecki w
pobliżu, i rozpiera go ambicja kulinarna ;), może użyć tureckiego sera Kasar Peynir, który
możemy zastąpić dowolnym innym łatwo dostępnym serem żółtym o łagodnym smaku)
sól i pieprz do smaku
4-6 tortilli pszennych
1 małe jajko
olej do smażenia
1. Na maśle z olejem podsmażamy posiekaną
cebulę, aż będzie lekko złota. Mieszamy ją wraz z przeciśniętym czosnkiem,
fetą, serem, szpinakiem i przyprawami.
2. Na połowie każdej tortilli
rozprowadzamy cienką, ok. 1/2 cm warstwę nadzienia. Brzegi placka smarujemy
rozmąconym jajkiem, składamy placek na pół i dociskamy brzegi.
3. Gözleme smażymy na niewielkiej ilości
oleju - najpierw z jednaj strony, aż będą złote. Następnie odwracamy na drugą
stronę, nakrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy trochę płomień - i ponownie
smażymy, aż druga strona będzie złota.
Komentarze
Prześlij komentarz