Kurczak po indyjsku



Oto kurczak, którego przygotowanie jest dość proste i szybkie, a mięso niezwykle smaczne i delikatne. 



kurczak - 8 udek  lub 4 ćwiartki 
1 cebula
ząbek czosnku
masło 0.5 cm
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili
pieprz  i sól, do smaku
keczup (2 łyżki)  lub koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
śmietana 2 łyżki
mąka 2 płaskie łyżki
olej

1. Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 15 min.
Zrumienić go na oleju na złoto z obu stron.

2. W dużym rondlu (garnku) przesmażyć pokrojoną w kostkę sporą cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i 0.5 cm masła.

3. Dodać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki chili. Zamieszać. Włożyć kurczaka, zalać wrzątkiem. Dodać sól i pieprz do smaku  i 2 łyżki keczupu ( lub koncentratu).

4. Dusić do miękkości. ( W zależności od ilości kurczaka będzie to ok. 40 min-1h)
Gdy kurczak jest już miękki, sos zagęścić 2 łyżkami śmietany z 2 łyżkami mąki, zagotować.


Najlepiej smakuje z ryżem, na ryżu koniecznie sos.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu