Kurczak po indyjsku
Oto kurczak, którego przygotowanie
jest dość proste i szybkie, a mięso niezwykle smaczne i delikatne.
kurczak - 8 udek lub 4 ćwiartki
1 cebula
ząbek czosnku
masło 0.5 cm
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili
pieprz i sól, do smaku
keczup (2 łyżki) lub koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
śmietana 2 łyżki
mąka 2 płaskie łyżki
ząbek czosnku
masło 0.5 cm
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili
pieprz i sól, do smaku
keczup (2 łyżki) lub koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
śmietana 2 łyżki
mąka 2 płaskie łyżki
olej
1. Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 15 min.
Zrumienić go na oleju na złoto z obu stron.
2. W dużym rondlu (garnku) przesmażyć pokrojoną w kostkę sporą cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i 0.5 cm masła.
3. Dodać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki chili. Zamieszać. Włożyć kurczaka, zalać wrzątkiem. Dodać sól i pieprz do smaku i 2 łyżki keczupu ( lub koncentratu).
4. Dusić do miękkości. ( W zależności od ilości kurczaka będzie to ok. 40 min-1h)
Gdy kurczak jest już miękki, sos zagęścić 2 łyżkami śmietany z 2 łyżkami mąki, zagotować.
Najlepiej smakuje z ryżem, na ryżu koniecznie sos.
Komentarze
Prześlij komentarz