Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami
Zwykła jajecznica może w kilka chwil stać
się kolorowym i urozmaiconym daniem. Dziś dodamy do niej pomidory oraz
zieloniutki szpinak.
1-2 pomidory – pokrojone w nie za drobną kostkę
Pomidory przygotujemy oddzielnie,
ponieważ zawierają zbyt dużo soku, a zawarte w nich składniki hamują ścinanie
się jajek. Przez to jajecznica robi się wodnista i grudkowata. Smażąc je
oddzielnie, zapobiegniemy temu.
1-2 pomidory – pokrojone w nie za drobną kostkę
1 garść listków szpinaku
ew. mały ząbek czosnku – obrany, drobno
posiekany
1 łyżeczka masła
4 jajka
szczypta soli (do smaku)
2 łyżeczki masła
1 łyżka śmietany UHT 12%
("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej)
Sól do smaku
1. Na jednej małej patelni podsmażamy krótko pomidory na
maśle, mieszając. Jeśli puściły sporo soku, czekamy, aż on odparuje. Zdejmujemy
patelnię z ognia.
2. Na drugiej patelni, na łyżeczce masła, podsmażamy szpinak
(jeśli lubicie, można dodać też posiekany ząbek czosnku), mieszając, aż straci
na objętości i zrobi się miękki. Wówczas zmniejszamy płomień i wlewamy
rozmącone jajka. Na małym ogniu zaczynamy smażyć jajecznicę, mieszając. Gdy
jajecznica będzie w 2/3 gotowa (ścięta), wyłączamy palnik.
Dodajemy drugą łyżeczkę masła oraz łyżkę
śmietanki. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Jajecznica zetnie się do końca pod
wpływem własnego ciepła, lecz oczywiście jeśli wolicie bardziej suchą
jajecznicę, można ponownie włączyć palnik i odpowiednio ją wysmażyć.
Na tym etapie możemy wymieszać jajecznicę
z przygotowanymi wcześniej pomidorami lub ułożyć je na wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz