Popcorn cynamonowy

Łatwa w wykonaniu, pyszna przekąska, niezastąpiona na każdej imprezie. Przepis wg ChefInDisguise.


5 łyżek ziaren kukurydzy
5 łyżek oleju

.........

2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku


1. Na patelnię wlewamy olej i wsypujemy popcorn. Zgodnie z zasadą, na jedną łyżkę ziaren kukurydzy przypada jedna łyżka oleju, ale na raz nie polecam robić więcej, niż z 5 łyżek. Ziarna muszą bowiem leżeć na dnie patelni pojedynczą warstwą, w przeciwnym razie nie nagrzeją się wystarczająco i nie zmienią się w prażoną kukurydzę. 

Przykrywamy patelnię pokrywką (jest to konieczne).

Po przykryciu patelni włączamy palnik na średni płomień. Już po chwili kukurydza zacznie pękać. Kiedy odgłosy pękania zaczną ustawać, potrząsnąć jeszcze raz patelnią, by wszystkim ziarenkom dać szansę na wystrzelenie, po czym zdjąć patelnię z ognia. 

2. W międzyczasie w garnku mieszamy syrop klonowy z resztą składników. Gotowy popcorn przesypujemy do garnka i dokładnie mieszamy przez kilka chwil, by każde ziarenko popcornu pokryło się cukrem cynamonowym.

Taki popcorn można podprażyć dodatkowo chwilkę w piekarniku, należy jednak bardzo uważać, by się nie przypalił.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu