Popcorn cynamonowy
Łatwa w wykonaniu, pyszna przekąska, niezastąpiona na każdej imprezie. Przepis wg ChefInDisguise.
5 łyżek oleju
.........
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu w
proszku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1. Na patelnię wlewamy olej i
wsypujemy popcorn. Zgodnie z zasadą, na jedną łyżkę ziaren kukurydzy przypada
jedna łyżka oleju, ale na raz nie polecam robić więcej, niż z 5 łyżek. Ziarna
muszą bowiem leżeć na dnie patelni pojedynczą warstwą,
w przeciwnym razie nie nagrzeją się wystarczająco i nie
zmienią się w prażoną kukurydzę.
Przykrywamy patelnię pokrywką
(jest to konieczne).
Po przykryciu patelni
włączamy palnik na średni płomień. Już po chwili kukurydza zacznie pękać.
Kiedy odgłosy pękania zaczną ustawać, potrząsnąć jeszcze raz patelnią, by
wszystkim ziarenkom dać szansę na wystrzelenie, po czym zdjąć patelnię z
ognia.
2. W międzyczasie w garnku mieszamy syrop klonowy z resztą
składników. Gotowy popcorn przesypujemy do
garnka i dokładnie mieszamy przez kilka chwil, by każde ziarenko popcornu
pokryło się cukrem cynamonowym.
Taki popcorn można podprażyć
dodatkowo chwilkę w piekarniku, należy jednak bardzo uważać, by się nie
przypalił.
Komentarze
Prześlij komentarz