Piersi kurczaka pieczone na warzywach
Pyszny, szybki,
prosty, lecz zarazem elegancki sposób na kurczaka i pieczone warzywa. Na
podstawie Chefkoch.de. Warzywa można także upiec oddzielnie i podać do jakiegokolwiek innego
mięsa. W podobny sposób znakomicie smakuje również pieczona ryba. Polecam
:)
1 duża marchewka - obrana, starta na tarce, duże oczka, lub pokrojona w
słupki
8 pieczarek - pokrojonych w kostkę
2 pomidory - obrane, pokrojone w kostkę
1 cebula czerwona - obrana, posiekana w duże kawałki
2 pojedyncze piersi z kurczaka
marynata do warzyw oraz kurczaka- przygotowujemy dwie
porcje:
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżeczka ajvaru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
+ pieprz cayenne lub ostra papryka do marynaty do kurczaka
Warzywa zalać marynatą. Wymieszać.
Podobną marynatę, tyle, że z dodatkiem pieprzu cayenne dla zaostrzenia
smaku mięsa, przygotować do kurczaka.
Piersi kurczaka pokroić na foremne kotlety. Z 2 pojedynczych piersi
wychodzą 4 porcje. Dokładnie natrzeć marynatą.
Warzywa oraz kurczaka marynować 30 minut. ( można naturalnie dłużej.)
Na kawałkach folii aluminiowej układać po 1/4 warzyw oraz po 1 kurczaku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz