Piersi kurczaka pieczone na warzywach


Pyszny, szybki, prosty, lecz zarazem elegancki sposób na kurczaka i pieczone warzywa. Na podstawie Chefkoch.de. Warzywa można także upiec oddzielnie i podać do jakiegokolwiek innego mięsa. W podobny sposób znakomicie smakuje również pieczona ryba.  Polecam :)

1 cukinia (ok. 20 cm długości, 5 cm grubości) - pokrojona w niedużą kostkę

1 duża marchewka - obrana, starta na tarce, duże oczka, lub pokrojona w słupki
8 pieczarek - pokrojonych w kostkę
2 pomidory - obrane, pokrojone w kostkę
1 cebula czerwona - obrana, posiekana w duże kawałki



2 pojedyncze piersi z kurczaka



marynata do warzyw oraz kurczaka- przygotowujemy dwie porcje:
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżeczka ajvaru
1 łyżeczka ziół prowansalskich



+ pieprz cayenne lub ostra papryka do marynaty do kurczaka




Warzywa zalać marynatą. Wymieszać.
Podobną marynatę, tyle, że z dodatkiem pieprzu cayenne dla zaostrzenia smaku mięsa, przygotować do kurczaka. 
Piersi kurczaka pokroić na foremne kotlety. Z 2 pojedynczych piersi wychodzą 4 porcje. Dokładnie natrzeć marynatą.



Warzywa oraz kurczaka marynować 30 minut. ( można naturalnie dłużej.)



Na kawałkach folii aluminiowej układać po 1/4 warzyw oraz po 1 kurczaku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 30 minut.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu