Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 18, 2023

Gnocchi w sosie gorgonzola, z pomidorami i salami

Obraz
Cenię gnocchi za to, że można przygotowywać je na dziesiątki sposobów. Dziś zapraszam na gniocchi w sosie serowym z aromatycznymi pomidorkami cherry i salami. Proste, smaczne i szybkie do przygotowania danie.

Kurczak duszony z warzywami po turecku

Obraz
Pyszny, soczysty kurczak w pełnym warzyz sosie.

Soczysta pieczeń wieprzowa

Obraz
By mięso było po upieczeniu miękkie i soczyste, należy piec je w naczyniu z pokrywą: brytfannie, garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym. Można również użyć rękawa do pieczenia. 1,5 kg łopatki lub karkówki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka soli (do smaku) 2 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki czerwonego wina lub bulionu Do sosu: 1 łyżeczka mąki 3 łyżki śmietanki UHT 12 procent Sól i pieprz-do smaku Mięso nacieramy przyprawami, odstawiamy do marynowania na min.2 godziny (można na całą noc, w lodówce) Mięso po marynowaniu obsmażamy na oleju ze wszystkich stron na patelni, by było przyrumienione - krótko, ale intensywny ogień, wierzch ma się ładnie zrumienić. Mięso układamy w naczyniu z pokrywą lub rękawie. Umieszczamy tam również marchewkę przekrojoną wzdłuż na pół, cebulę bez łupiny przekrojoną na pół i 1/3 szklanki czerwonego wina (lub bulionu) Pieczemy w piekarniku w 170st,  przez 1 godz i 45 mi

Klopsy w sosie serowym

Obraz
Dziś proponuję Wam przepis na klopsy, czy też pulpety, w pysznym, kremowym sosie serowym. Pysznie smakują z makaronem bądź ryżem. Do tego pasuje lekka surówka. 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 cebula – obrana 2 ząbki czosnku – obrane 1 jajko 2-3 kromki chleba bez skórki, namoczonego w wodzie ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki sody kuchennej Świeżo zmielony czarny pieprz i sól – do smaku, by masa była wyrazista Mąka ziemniaczana (skrobia) do obtoczenia Olej + masło do smażenia Sos: 1 łyżka masła 3 łyżeczki mąki 1/4 płaskiej łyżeczki kurkumy (dla pięknego żółtego koloru) 1/2 szklanki śmietanki UHT 12% 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 100 g serka topionego (odpowiednia ilość trójkątów lub bloczek) 1/3 startego na tarce sera cheddar Sól i świeżo zmielony czarny pieprz-do smaku Ok. 3 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 1. Klopsiki Chleb namaczamy w wodzie. Mięso drobno mielemy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy mięsnej dodajemy odciśnięty chleb i pr