By mięso było po upieczeniu miękkie i soczyste, należy piec je w naczyniu z pokrywą: brytfannie, garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym. Można również użyć rękawa do pieczenia. 1,5 kg łopatki lub karkówki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka soli (do smaku) 2 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki czerwonego wina lub bulionu Do sosu: 1 łyżeczka mąki 3 łyżki śmietanki UHT 12 procent Sól i pieprz-do smaku Mięso nacieramy przyprawami, odstawiamy do marynowania na min.2 godziny (można na całą noc, w lodówce) Mięso po marynowaniu obsmażamy na oleju ze wszystkich stron na patelni, by było przyrumienione - krótko, ale intensywny ogień, wierzch ma się ładnie zrumienić. Mięso układamy w naczyniu z pokrywą lub rękawie. Umieszczamy tam również marchewkę przekrojoną wzdłuż na pół, cebulę bez łupiny przekrojoną na pół i 1/3 szklanki czerwonego wina (lub bulionu) Pieczemy w piekarniku w 170st, przez 1 godz i 45 mi