Kurczak duszony z warzywami po turecku

Pyszny, soczysty kurczak w pełnym warzyz sosie.

6-8 podudzi z kurczaka (marynata: 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli)

2 marchewki - obrane, pokrojone w kawałki

1 papryka czerwona - pokrojona w dużą kostkę ok 2x2 cm

1/2 papryki zielonej - pokrojonej w kostkę

1 duża cebula - obrana, pokrojona w dużą kostkę

1 pomidor - pokrojony w kostkę

3 duże ziemniaki - obrane, pokrojone w grube frytki

2 łyżeczki mąki

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub pasty paprykowej

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka tymianku

1 duży ząbek czosnku - obrany, posiekany

Sól i pieprz do smaku

Bulion drobiowy lub woda

Olej do smażenia

2 łyżki siekanej natki pietruszki


1. Podudzia nacieramy marynatą, marynujemy przez minimum godzinę (można przez noc, w lodówce). Następnie, w garnku, w którym będziemy dusić potrawę, obsmażamy podudzia na niewielkiej ilości oleju, z obu stron na złoto.

 Dodajemy koncentrat oraz mąkę, mieszamy. Zalewamy kurczaki bulionem, ale tylko tyle, by je zakryć Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu 20 minut.

2. Dodajemy pokrojone warzywa OPRÓCZ ZIEMNIAKÓW, i dusimy na małym ogniu jeszcze 25 minut.

W tym czasie, w oddzielnym garnku, dotujemy ziemniaki.

Do gotowej potrawy dodajemy ziemniaki i natkę, mieszamy. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu