Kurczak duszony z warzywami po turecku
Pyszny, soczysty kurczak w pełnym warzyz sosie.
6-8 podudzi z kurczaka (marynata: 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli)2 marchewki - obrane, pokrojone w kawałki
1 papryka czerwona - pokrojona w dużą kostkę ok 2x2 cm
1/2 papryki zielonej - pokrojonej w kostkę
1 duża cebula - obrana, pokrojona w dużą kostkę
1 pomidor - pokrojony w kostkę
3 duże ziemniaki - obrane, pokrojone w grube frytki
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub pasty paprykowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 duży ząbek czosnku - obrany, posiekany
Sól i pieprz do smaku
Bulion drobiowy lub woda
Olej do smażenia
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1. Podudzia nacieramy marynatą, marynujemy przez minimum godzinę (można przez noc, w lodówce). Następnie, w garnku, w którym będziemy dusić potrawę, obsmażamy podudzia na niewielkiej ilości oleju, z obu stron na złoto.
Dodajemy koncentrat oraz mąkę, mieszamy. Zalewamy kurczaki bulionem, ale tylko tyle, by je zakryć Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu 20 minut.
2. Dodajemy pokrojone warzywa OPRÓCZ ZIEMNIAKÓW, i dusimy na małym ogniu jeszcze 25 minut.
W tym czasie, w oddzielnym garnku, dotujemy ziemniaki.
Do gotowej potrawy dodajemy ziemniaki i natkę, mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz