Gnocchi w sosie gorgonzola, z pomidorami i salami

Cenię gnocchi za to, że można przygotowywać je na dziesiątki sposobów. Dziś zapraszam na gniocchi w sosie serowym z aromatycznymi pomidorkami cherry i salami. Proste, smaczne i szybkie do przygotowania danie.

500g klusek gnocchi


1 cebula – obrana, posiekana w drobną kostkę
1 ząbek czosnku – obrany, posiekany
8-10 pomidorków cherry - przekrojonych na pół
6-8 plastrów salami (ok.50g) – pokrojonego w paseczki 
125 ml śmietany UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
100 ml mleka
50 g sera gorgonzola
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
Oliwa z oliwek do smażenia

1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Na patelni lub w rondlu podsmażamy na oliwie cebulę z czosnkiem, pomidorkami i salami. Gdy cebula będzie lekko złota, wlewamy śmietankę i mleko. Dodajemy gorgonzolę i mieszamy, aż ser się roztopi. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. 

Ugotowane gnocchi mieszamy z sosem.  Możemy podać posypane dodatkowym parmezanem i/lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu