Klopsy w sosie serowym

Dziś proponuję Wam przepis na klopsy, czy też pulpety, w pysznym, kremowym sosie serowym. Pysznie smakują z makaronem bądź ryżem. Do tego pasuje lekka surówka.



500 g mielonej łopatki wieprzowej

1 cebula – obrana
2 ząbki czosnku – obrane
1 jajko
2-3 kromki chleba bez skórki, namoczonego w wodzie
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki sody kuchennej
Świeżo zmielony czarny pieprz i sól – do smaku, by masa była wyrazista
Mąka ziemniaczana (skrobia) do obtoczenia
Olej + masło do smażenia

Sos:
1 łyżka masła
3 łyżeczki mąki
1/4 płaskiej łyżeczki kurkumy (dla pięknego żółtego koloru)
1/2 szklanki śmietanki UHT 12%
1 szklanka mleka
1 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
100 g serka topionego (odpowiednia ilość trójkątów lub bloczek)
1/3 startego na tarce sera cheddar
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz-do smaku
Ok. 3 łyżek drobno posiekanego szczypiorku

1. Klopsiki

Chleb namaczamy w wodzie.
Mięso drobno mielemy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy mięsnej dodajemy odciśnięty chleb i przyprawy. Ważne, by dodać tyle soli i pieprzu, by masa była wyrazista w smaku i by klopsy nie wyszły mdłe. Masę dobrze wyrabiamy, by wszystkie składniki się połączyły.

Mokrymi dłońmi formujemy 12 klopsów, które następnie obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Klopsiki wkładamy do gotującego się sosu. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.



2. Sos

W dużym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę oraz kurkumę, i robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy następnie zimnym mlekiem. 

Dodajemy śmietankę, bulion i serki topione. Zagotowujemy, mieszając, aż serki się roztopią.  Dopiero na tym etapie dodajemy starty ser - również mieszamy do roztopienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Szczypiorek do sosu dodajemy przed samym podaniem, by nie stracił koloru.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu