Soczysta pieczeń wieprzowa

By mięso było po upieczeniu miękkie i soczyste, należy piec je w naczyniu z pokrywą: brytfannie, garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym. Można również użyć rękawa do pieczenia.



1,5 kg łopatki lub karkówki


2 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżeczki mielonego kminku

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego

1 łyżeczka soli (do smaku)

2 łyżki oleju

1 marchewka

1 cebula

1/2 szklanki czerwonego wina lub bulionu


Do sosu:

1 łyżeczka mąki

3 łyżki śmietanki UHT 12 procent

Sól i pieprz-do smaku

Mięso nacieramy przyprawami, odstawiamy do marynowania na min.2 godziny (można na całą noc, w lodówce)

Mięso po marynowaniu obsmażamy na oleju ze wszystkich stron na patelni, by było przyrumienione - krótko, ale intensywny ogień, wierzch ma się ładnie zrumienić.

Mięso układamy w naczyniu z pokrywą lub rękawie. Umieszczamy tam również marchewkę przekrojoną wzdłuż na pół, cebulę bez łupiny przekrojoną na pół i 1/3 szklanki czerwonego wina (lub bulionu)

Pieczemy w piekarniku w 170st,  przez 1 godz i 45 minut.


Sos pieczeniowy:

Sos, który się zrobi po pieczeniu, zlewamy do rondelka. Zagęszczamy mąką, dodajemy śmietankę uht 12 proc. oraz sól i pieprz do smaku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu