Soczysta pieczeń wieprzowa
By mięso było po upieczeniu miękkie i soczyste, należy piec je w naczyniu z pokrywą: brytfannie, garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym. Można również użyć rękawa do pieczenia.
1,5 kg łopatki lub karkówki
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli (do smaku)
2 łyżki oleju
1 marchewka
1 cebula
1/2 szklanki czerwonego wina lub bulionu
Do sosu:
1 łyżeczka mąki
3 łyżki śmietanki UHT 12 procent
Sól i pieprz-do smaku
Mięso nacieramy przyprawami, odstawiamy do marynowania na min.2 godziny (można na całą noc, w lodówce)
Mięso po marynowaniu obsmażamy na oleju ze wszystkich stron na patelni, by było przyrumienione - krótko, ale intensywny ogień, wierzch ma się ładnie zrumienić.
Mięso układamy w naczyniu z pokrywą lub rękawie. Umieszczamy tam również marchewkę przekrojoną wzdłuż na pół, cebulę bez łupiny przekrojoną na pół i 1/3 szklanki czerwonego wina (lub bulionu)
Pieczemy w piekarniku w 170st, przez 1 godz i 45 minut.
Sos pieczeniowy:
Sos, który się zrobi po pieczeniu, zlewamy do rondelka. Zagęszczamy mąką, dodajemy śmietankę uht 12 proc. oraz sól i pieprz do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz