Domowe Gnocchi


Gnocchi to rodzaj klusek ziemniaczanych, wywodzących się z Włoch. wiele regionów ma swoje własne przepisy na ich przygotowanie, np z dodatkiem szpinaku, ricotty, itp., a prawie każdy dom ma swój ulubiony przepis. Charakterystyczne wzorki na każdym klusku nie tylko ładnie wyglądają, lecz także pomagają w utrzymaniu się sosu. Gnocchi są łatwe do przygotowania; podane z aromatycznymi sosami mogą stanowić samodzielne danie, lub mogą być dodatkiem do mięsa.



600g mączystych ziemniaków (Typ C)
150g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
szczypta startej gałki muszkatołowej
semolina lub mąka do podsypania

1. Wyszorowane ziemniaki gotujemy w skórkach w osolonej wodzie do miękkości. Gdy tochę ostygną, obieramy i przeciskamy przez praskę.

2. Dodajemy rozmącone jajko, sól, gałkę muszkatołową i mąkę. Wyrabiamy na spójną masę.
Podsypując trochę semoliny, rolujemy z masy wałeczki grubości ok. 2cm, z których odcinamy kluski. Na każdym klusku robimy wzorek widelcem.

Kluski odstawiamy na 20 minut (nie dłużej, by nie obeschły).

W tym czasie gotujemy w dużym garnku osoloną wodę. Gdy będzie się wrzała, zmniejszamy płomień, by nie gotowała się gwałtownie.

3. Kluski gotujemy porcjami na wrzącej wodzie - po wrzuceniu mieszamy raz, by nie przywarły do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch - są gotowe.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu