Domowe Gnocchi
Gnocchi to rodzaj klusek ziemniaczanych,
wywodzących się z Włoch. wiele regionów ma swoje własne przepisy na ich
przygotowanie, np z dodatkiem szpinaku, ricotty, itp., a prawie każdy dom ma
swój ulubiony przepis. Charakterystyczne wzorki na każdym klusku nie tylko
ładnie wyglądają, lecz także pomagają w utrzymaniu się sosu. Gnocchi są łatwe do przygotowania; podane z
aromatycznymi sosami mogą stanowić samodzielne danie, lub mogą być dodatkiem do
mięsa.
150g
mąki pszennej
1
jajko
1/2
łyżeczki soli
szczypta
startej gałki muszkatołowej
semolina
lub mąka do podsypania
1. Wyszorowane ziemniaki gotujemy w
skórkach w osolonej wodzie do miękkości. Gdy tochę ostygną, obieramy i
przeciskamy przez praskę.
2. Dodajemy rozmącone jajko, sól, gałkę
muszkatołową i mąkę. Wyrabiamy na spójną masę.
Podsypując
trochę semoliny, rolujemy z masy wałeczki grubości ok. 2cm, z których odcinamy
kluski. Na każdym klusku robimy wzorek widelcem.
Kluski
odstawiamy na 20 minut (nie dłużej, by nie obeschły).
W tym
czasie gotujemy w dużym garnku osoloną wodę. Gdy będzie się wrzała, zmniejszamy
płomień, by nie gotowała się gwałtownie.
3. Kluski gotujemy porcjami na wrzącej
wodzie - po wrzuceniu mieszamy raz, by nie przywarły do dna garnka. Gdy wypłyną
na wierzch - są gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz