Afgańskie kofte z kolendrą. Chapli Kebab.
Kofte
z kolendra z Afganistanu to idealny wybór dla osób lubiących te przyprawę.
Aromatyczne, soczyste i pełne smaku, z pewnością przypadną do gustu miłośnikom
kuchni arabskiej i bliskowschodniej. Przepis na podstawie Afgan Culture
Unveiled.
1
łodyga cebulki dymki (lub szczypioru: część zielona i biała)
1
duży ząbek czosnku -obrany
4-6
łyżek siekanej natki kolendry
1
kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany
1
jajko
1
łyżeczka mielonej kolendry
½
łyżeczki ostrej papryki
¼
łyżeczki sody kuchennej
Szczypta
cynamonu
Sól i
pieprz – do smaku
Mielone
mięso umieszczamy wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami w blenderze lub
malakserze*. Włączamy urządzenie i miksujemy całość do uzyskania jednolitej
pasty. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Mięso
możemy odstawić, by smaki się wymieszały (30 min- 3 godz.) do lodówki, lecz nie
jest to konieczne.
Następnie,
mokrymi dłońmi, formujemy z mięsa podłużne kofte lub cienkie placuszki (w
oryginale „chapli” oznacza podeszwę sandała, stąd zazwyczaj kofte są cienkie i
okrągłe).
Kofte
smażymy na rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą, ze wszystkich stron na złoto
- smażą się naprawdę bardzo szybko. Można również posmarować je oliwą i upiec w
piekarniku.
*
Chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami. Mięso, które kupujemy już
zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest
zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej
potrawy. Musimy przerobić je na spójną, kleistą pastę.
Komentarze
Prześlij komentarz