Afgańskie kofte z kolendrą. Chapli Kebab.


Kofte z kolendra z Afganistanu to idealny wybór dla osób lubiących te przyprawę. Aromatyczne, soczyste i pełne smaku, z pewnością przypadną do gustu miłośnikom kuchni arabskiej i bliskowschodniej.  Przepis na podstawie Afgan Culture Unveiled.


400g mielonego mięsa wołowego
1 łodyga cebulki dymki (lub szczypioru: część zielona i biała)
1 duży ząbek czosnku -obrany
4-6 łyżek siekanej natki kolendry
1 kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany
1 jajko
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki ostrej papryki
¼ łyżeczki sody kuchennej
Szczypta cynamonu
Sól i pieprz – do smaku

Mielone mięso umieszczamy wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami w blenderze lub malakserze*. Włączamy urządzenie i miksujemy całość do uzyskania jednolitej pasty. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Mięso możemy odstawić, by smaki się wymieszały (30 min- 3 godz.) do lodówki, lecz nie jest to konieczne.
Następnie, mokrymi dłońmi, formujemy z mięsa podłużne kofte lub cienkie placuszki (w oryginale „chapli” oznacza podeszwę sandała, stąd zazwyczaj kofte są cienkie i okrągłe).
Kofte smażymy na rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą, ze wszystkich stron na złoto - smażą się naprawdę bardzo szybko. Można również posmarować je oliwą i upiec w piekarniku.

* Chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami. Mięso, które kupujemy już zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej potrawy. Musimy przerobić je na spójną, kleistą pastę.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu