Southern Beans. Fasola z wołowiną na sposób południowy


Dzisiejszy przepis to pyszna fasola z wołowiną  w słodko-pikantnym sosie. Danie to wywodzi się z kuchni południowych Stanów Zjednoczonych. Przepis na podstawie LayersOfHappiness.


100 g wędzonego bekonu/boczku – pokrojonego w kostkę
1 papryka zielona – pokrojona w kostkę
250 g mielonego mięsa wołowego
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku – obrane, posiekane
1 puszka białej fasoli
1 szklanka passaty pomidorowej
½ łyżeczki chili (lub więcej, do smaku)
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

sos barbecue wg Gordona Ramsaya:
1 duża cebula – obrana, posiekana
2-4 duże ząbki czosnku
1,5  łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka octu winnego
1/3 szklanki dobrej jakości keczupu*
2 łyżki sosu Worcester
1/2 łyżeczki soli (do smaku)

oliwa z oliwek lub olej do smażenia

1. Przygotowujemy sos: Na niedużej patelni podsmażamy obraną, drobno posiekaną cebulę z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy ocet, keczup i sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).

2. W garnku, na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy posiekaną paprykę i boczek. Po chwili, gdy boczek będzie lekko rumiany, dodajemy mielone mięso. Smażymy, mieszając, by przestało być surowe. Dodajemy czosnek i tymianek, mieszamy.
Następnie dodajemy sos bbq, fasolę z puszki wraz z zalewą oraz passatę. Zmniejszamy płomień i dusimy całość, as potrawa zgęstnieje. Doprawiamy ostatecznie do smaku chili, solą i pieprzem.

Podajemy ze świeżym pieczywem.

* Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.


Komentarze

  1. To chyba o ten przepis mi chodziło! :))) A może ma pani inne w zanadrzu dotyczące bbq jakiejś odsłony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Na przykład: https://passionfruitprzepisy.blogspot.com/2020/04/sos-bbq-jamiego-olivera-zeberka-w-sosie.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu