Najprostsze gnocchi z pesto i mozzarellą

Prosto, szybko, a jednocześnie tak smacznie, jak we włoskiej restauracji - gnocchi z pesto bazyliowym, mozzarella i pomidorami. W ten sposób można przygotować także kopytka.


300 g gnocchi (klik- przepis)
2 łyżki pesto bazyliowego
1 kulka sera mozzarella, startego na tarce
garść pomidorków koktajlowych (najlepiej) lub duży pomidor, pokrojony w kostkę

masło do smażenia + 1 łyżka oleju (zapobiega przypalaniu się masła)

Do tego dania najlepiej użyć patelni stalowej, tzn. takiej, która nie ma plastikowej ani drewnianej rączki. Jeśli takiej nie macie, po podsmażeniu przełóżcie gnocchi do dowolnego naczynia do zapiekania.

Gnocchi podsmażamy na maśle, aż będą rumiane, wówczas dodajemy pesto, mieszamy.
dodajemy pomidorki i 2/3 startej mozzarelli, mieszamy. Resztą sera posypujemy wierzch dania. Gnocchi zapiekamy w rozgrzanym wcześniej piekarniku (najlepiej użyć wyłącznie funkcji grill), aż ser się roztopi.

Można na wierzchu posypać parmezanem i/lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu