Najprostsze gnocchi z pesto i mozzarellą
Prosto,
szybko, a jednocześnie tak smacznie, jak we włoskiej restauracji - gnocchi z
pesto bazyliowym, mozzarella i pomidorami. W ten sposób można przygotować także
kopytka.
300 g
gnocchi (klik- przepis)
2
łyżki pesto bazyliowego
1
kulka sera mozzarella, startego na tarce
garść
pomidorków koktajlowych (najlepiej) lub duży pomidor, pokrojony w kostkę
masło
do smażenia + 1 łyżka oleju (zapobiega przypalaniu się masła)
Do
tego dania najlepiej użyć patelni stalowej, tzn. takiej, która nie ma
plastikowej ani drewnianej rączki. Jeśli takiej nie macie, po podsmażeniu
przełóżcie gnocchi do dowolnego naczynia do zapiekania.
Gnocchi
podsmażamy na maśle, aż będą rumiane, wówczas dodajemy pesto, mieszamy.
dodajemy
pomidorki i 2/3 startej mozzarelli, mieszamy. Resztą sera posypujemy wierzch
dania. Gnocchi zapiekamy w rozgrzanym wcześniej piekarniku (najlepiej użyć
wyłącznie funkcji grill), aż ser się roztopi.
Można
na wierzchu posypać parmezanem i/lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz