Irish Cream
Irish
Cream to likier, którego bazą są śmietanka i irlandzka whiskey. Aksamitny,
kremowy lecz jednocześnie wyrazisty, z pewnością wielu osobom przypadnie do
gustu, nie tylko w dzień św. Patryka :) Jego przygotowanie jest niezwykle
proste - spróbujcie koniecznie!
2/3 szklanki irlandzkiej whiskey
2/3 szklanki irlandzkiej whiskey
2/3
szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego
2/3
szklanki śmietany UHT 30 %
3
łyżki cukru pudru (do smaku)
2
łyżki likieru kawowego*
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1
płaska łyżeczka kakao
Whiskey
mieszamy z mlekiem skondensowanym. Następnie, mieszając, dodajemy śmietanę, a
następnie - pozostałe składniki. Sprawdzamy słodkość - ewentualnie dosładzamy
do smaku. Likier przelewamy przez gęste sitko, by pozbyć się drobinek kakao.
Odstawiamy
do lodówki do wychłodzenia - wówczas od razu nadaje się do picia, choć można
odczekać również 24 godziny, by smaki się lepiej połączyły.
Przechowujemy
w lodówce.
*
Jeśli nie macie likieru kawowego, rozpuśćcie 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej w 2-3
łyżkach wrzątku.
Komentarze
Prześlij komentarz