Masło miodowe
Dzisiejszy przepis to coś wyjątkowo smacznego - najsmaczniejsze
odkrycie śniadaniowe ostatnich kilku miesięcy. Masło miodowe. Idealnie kremowe,
z wyważonym stopniem słodkości i nutą wanilii. Idealne na tostach z pieczywa
pszennego lub chałki, przepyszne także na świeżych bułeczkach. Ogromnie pyszne,
a przy tym niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Gdy raz spróbujecie, zapewne
zechcecie zawsze mieć jego słoiczek w lodówce. Przepis na podstawie FlirtingWithFlavor.
1/4 szklanki śmietany UHT 30%
2 pełne łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2/3 kostki masła
W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy śmietanę z miodem,
ekstraktem z wanilii i szczyptą soli. Nie zagotowujemy. Wyłączamy palnik.
Następnie dodajemy masło. Mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Przelewamy całość
do słoiczka z szerokim otworem lub pojemniczka na żywność. Zamykamy i
odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Masło przechowujemy w lodówce - będzie idealnie smarowne.
Komentarze
Prześlij komentarz