Klopsiki w sosie hawajskim z ananasem
Hawajski sos o
orientalnym smaku nadaje klopsikom nowego charakteru - jago słodko- wytrawna
nuta znakomicie podkreśla smak mięsa. Pomysł na sos od CookingInStilettos.
500
g mielonego mięsa wieprzowo wołowego
3
namoczone w wodzie kromki chleba - najlepiej ciemnego, lub 1,5 bułki kajzerki
2
małe jajka
1 łyżeczka
mielonego czarnego pieprzu
1
łyżeczka słodkiej papryki
1/2
łyżeczki mielonej kolendry
1/2
łyżeczki granulowanego czosnku (nie soli czosnkowej)
sól
- do smaku, mięso powinno mieć wyrazisty smak
mąka
pszenna do obtoczenia
olej/oliwa do
smażenia
sos:
1
słoik dżemu ananasowego (ok. 280g)
3
łyżki sosu Hoisin
3
łyżki jasnego sosu sojowego
1
ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
1
kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany, drobno posiekany
1/2
łyżeczki sosu chili
1. Przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z
jajkiem, odciśniętych chlebem (bułką) i przyprawami. Doprawiamy do smaku solą -
masa powinna być wyrazista. Dokładnie wyrabiamy masę. Odstawiamy masę na 5
minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki
tartej. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące. Smażymy na
rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.
2. W rondlu mieszamy składniki sosu. Gotujemy, by dżem się rozpuścił.
Doprawiamy sos ew. do smaku solą/pieprzem. Usmażone klopsiki umieszczamy w
sosie, podgrzewamy razem kilka chwil.
Podajemy z
ryżem lub pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz