Klopsiki w sosie hawajskim z ananasem


Hawajski sos o orientalnym smaku nadaje klopsikom nowego charakteru - jago słodko- wytrawna nuta znakomicie podkreśla smak mięsa. Pomysł na sos od CookingInStilettos.


500 g mielonego mięsa wieprzowo wołowego
3 namoczone w wodzie kromki chleba - najlepiej ciemnego, lub 1,5 bułki kajzerki
2 małe jajka
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (nie soli czosnkowej)
sól  - do smaku, mięso powinno mieć wyrazisty smak
mąka pszenna do obtoczenia
olej/oliwa do smażenia

sos:
1 słoik dżemu ananasowego (ok. 280g)
3 łyżki sosu Hoisin
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany, drobno posiekany
1/2 łyżeczki sosu chili

1. Przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem, odciśniętych chlebem (bułką) i przyprawami. Doprawiamy do smaku solą - masa powinna być wyrazista. Dokładnie wyrabiamy masę. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

2. W rondlu mieszamy składniki sosu. Gotujemy, by dżem się rozpuścił. Doprawiamy sos ew. do smaku solą/pieprzem. Usmażone klopsiki umieszczamy w sosie, podgrzewamy razem kilka chwil.
Podajemy z ryżem lub pieczywem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu