Kanapka z sałatką z pieczonego kurczaka
Dzisiejszy przepis jest sposobem na to,
jak wykorzystać mięso z wcześniej upieczonego kurczaka. Naturalnie, jeśli
takiego nie macie, można po prostu usmażyć na złoto oprószone solą i pieprzem
filety z piersi kurczaka i pokroić je w kostkę. Sałatka świetnie smakuje w
kanapkach zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można dodać do niej także
ugotowany makaron (np. rurki) oraz warzywa (pomidory, ogórki, rucola, pieczarki
itp.) i trochę więcej sosu, przekształcając tym samym w sałatkę makaronową.
Przepis na podstawie ThisSillygirlsLife.
½ pieczonego kurczaka (lub 2 uda)
Sos:
½ szklanki majonezu
1 łyżka sosu worcester
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka wody
1 czubata łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej (o całych ziarnach)
1 łyżeczka sosu chili (sriracha) – lub – do smaku
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki słodkiej papryki
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
1. Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy.
Jeśli używamy smażonych filetów, po usmażeniu również drobno je kroimy.
2. Składniki sosu mieszamy i doprawiamy sos do smaku sola i/lub
pieprzem. Jeśli sałatka ma być na zimno, mieszamy od razu mięso z sosem.
Jeśli używamy zimnego mięsa, a chcemy uzyskać ciepłą sałatkę,
podsmażamy mięso na 1 łyżeczce masła, by było lekko złote. Następnie wlewamy 2
łyżki wody i nakrywamy patelnię pokrywką na 2 minuty. Następnie mieszamy mięso
z sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz