Kanapka z sałatką z pieczonego kurczaka


Dzisiejszy przepis  jest sposobem na to, jak  wykorzystać mięso z wcześniej upieczonego kurczaka. Naturalnie, jeśli takiego nie macie, można po prostu usmażyć na złoto oprószone solą i pieprzem filety z piersi kurczaka i pokroić je w kostkę. Sałatka świetnie smakuje w kanapkach zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można dodać do niej także ugotowany makaron (np. rurki) oraz warzywa (pomidory, ogórki, rucola, pieczarki itp.) i trochę więcej sosu, przekształcając tym samym w sałatkę makaronową. Przepis na podstawie ThisSillygirlsLife.




½ pieczonego kurczaka (lub 2 uda)
Sos:
½ szklanki majonezu
1 łyżka sosu worcester
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka wody
1 czubata łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej (o całych ziarnach)
1 łyżeczka sosu chili (sriracha) – lub – do smaku
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki słodkiej papryki
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

1. Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy. Jeśli używamy smażonych filetów, po usmażeniu również drobno je kroimy.

2. Składniki sosu mieszamy i doprawiamy sos do smaku sola i/lub pieprzem. Jeśli sałatka ma być na zimno, mieszamy od razu mięso z sosem.

Jeśli używamy zimnego mięsa, a chcemy uzyskać ciepłą sałatkę, podsmażamy mięso na 1 łyżeczce masła, by było lekko złote. Następnie wlewamy 2 łyżki wody i nakrywamy patelnię pokrywką na 2 minuty. Następnie mieszamy mięso z sosem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu