Turecki sos jogurtowy z rukolą. "Tzatziki" z rukolą. Roka Dip Sos.
Tzatziki to klasyka kuchni greckiej.
Podaje się je jako sos do mięs lub dip do warzyw - zawsze na zimno. Jednakże
połączenie jogurtu i ogórka znane jest nie tylko w Grecji: w Turcji zjecie cacik - mniej gęstą wersję tzatziki. W tytule przepisu odwołuję się do
pojęcia "tzatziki" jedynie w celu orientacyjnym, ponieważ nazwa ta
jest większości osób znana - to nie jest ta sama potrawa, choć jest podobna
stylem. Turecki przepis na sos jogurtowy, w którym używa się świeżej rukoli
zamiast ogórków zachwycił mnie z miejsca. Myślę, że to obecnie moja ulubiona
wersja sosu typu cacik/tzatziki! Idealnie pasuje do drobiu, ryb czy wołowiny,
jak również do grillowanych warzyw i ryżu. Przepis wg UstadanAlTarifi.
200 g gęstego jogurtu greckiego/bałkańskiego
1-2 ząbki czosnku - obranego, bardzo
drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli (do smaku!)
1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego
pieprzu
2 garście świeżej rukoli (tyle, było jej
dużo w jogurcie)- drobno posiekanej
Przeciśnięty ząbek czosnku ucieramy z
solą. dodajemy oliwę, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, rukolę i pieprz.
Mieszamy. Przed podaniem sos przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz