Piadina, czyli tortilla na ciepło po włosku
Piadina to danie wywodzące się z regionu Emilia-Romania w północnych
Włoszech - zostało wpisane na listę dań tradycyjnych. Jest to cienki, pszenny
placek, podobny do tortilli, z nadzieniem. Mamy tu szerokie pole dla fantazji i
eksperymentów, ponieważ nadziewać piadinę możemy przeróżnymi składnikami: używa
się miękkich serów (mozzarella, scamorza, provolone), wędlin (szynka, salami),
grzybów, pomidorów, świeżego szpinaku lub rukoli. Można również posmarować ją
cienko sosem pomidorowym. Spotyka się również piadiny na słodko, posmarowane
ukochaną przez Włochów nutellą (czy wiecie, że nutella została wymyślona we
Włoszech?), czekoladą lub konfiturą. Dodatkiem do słodkich wersji mogą być np.
banany. Ze względu na łatwość i szybkość przygotowania, piadina jest świetnym
daniem na śniadanie, kolację czy szybki lunch. Poniżej możecie zobaczyć wersję
z wędzoną szynką i serem scamorza. Generalnie dąży się do tego, by nie przeładowywać
piadiny nadmiarem dodatków, by była cienka i pozwalała trzymać się w dłoni i
jeść bez rozpadania się. Będąc w Rimini widziałam zabawne hasło reklamowe,
jakie wymyśliła sobie jedna z restauracji: "Nasze piadiny są tak niskie,
jak nasze ceny!" :)
na 2 piadiny:
2 pszenne tortille
4 plastry wędzonej szynki ( u
mnie szwardzwaldzka)
4 plastry miękkiego sera ( u
mnie scamorza, lecz może być dowolny miękki ser, który się ładnie roztopi, jak
mozzarella czy nawet gouda)
oliwa z oliwek
Na połowie tortilli układamy
po 2 plastry szynki i po w plastry sera. Nakrywamy drugą połówką, składając
tortillę na pół. Dociskamy dłonią.
Dużą płaską patelnię
smarujemy cieniutko oliwą za pomocą pędzelka kuchennego i rozgrzewamy.
Smażymy piadiny, aż będą
złote, z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki do naleśników. Przed podaniem
możemy przekroić na na 2 lub 3 części.
Komentarze
Prześlij komentarz