Piadina, czyli tortilla na ciepło po włosku


Piadina to danie wywodzące się z regionu Emilia-Romania w północnych Włoszech - zostało wpisane na listę dań tradycyjnych. Jest to cienki, pszenny placek, podobny do tortilli, z nadzieniem. Mamy tu szerokie pole dla fantazji i eksperymentów, ponieważ nadziewać piadinę możemy przeróżnymi składnikami: używa się miękkich serów (mozzarella, scamorza, provolone), wędlin (szynka, salami), grzybów, pomidorów, świeżego szpinaku lub rukoli. Można również posmarować ją cienko sosem pomidorowym. Spotyka się również piadiny na słodko, posmarowane ukochaną przez Włochów nutellą (czy wiecie, że nutella została wymyślona we Włoszech?), czekoladą lub konfiturą. Dodatkiem do słodkich wersji mogą być np. banany. Ze względu na łatwość i szybkość przygotowania, piadina jest świetnym daniem na śniadanie, kolację czy szybki lunch. Poniżej możecie zobaczyć wersję z wędzoną szynką i serem scamorza. Generalnie dąży się do tego, by nie przeładowywać piadiny nadmiarem dodatków, by była cienka i pozwalała trzymać się w dłoni i jeść bez rozpadania się. Będąc w Rimini widziałam zabawne hasło reklamowe, jakie wymyśliła sobie jedna z restauracji: "Nasze piadiny są tak niskie, jak nasze ceny!" :)




na 2 piadiny:

2 pszenne tortille
4 plastry wędzonej szynki ( u mnie szwardzwaldzka)
4 plastry miękkiego sera ( u mnie scamorza, lecz może być dowolny miękki ser, który się ładnie roztopi, jak mozzarella czy nawet gouda)

oliwa z oliwek

Na połowie tortilli układamy po 2 plastry szynki i po w plastry sera. Nakrywamy drugą połówką, składając tortillę na pół. Dociskamy dłonią.
Dużą płaską patelnię smarujemy cieniutko oliwą za pomocą pędzelka kuchennego i rozgrzewamy.
Smażymy piadiny, aż będą złote, z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki do naleśników. Przed podaniem możemy przekroić na na 2 lub 3 części.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu