Bakłażan w sosie słodko kwaśnym
Bakłażan
w sosie słodko kwaśnym to pyszne danie warzywne, wywodzące się z kuchni
chińskiej. Możemy podać je z ryżem lub z makaronem. Przepis inspirowany Tori'sKitchen.
1 bakłażan – pokrojony w pół plastry
Mąka pszenna do obtoczenia
1 papryka czerwona = pokrojona w paski
1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra
2 ząbki czosnku – obrane, posiekane
Chili – do smaku
1 łyżka ziaren sezamu
Olej do smażenia
szczypiorek do dekoracji
Sos (składniki mieszamy):
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki białego octu winnego (lub octu ryżowego)
2-3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wody wymieszanej
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Pół plastry bakłażana obtaczamy w mące. Smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Nie podlewamy podczas smażenia oleju, żeby bakłażan nie wypił go za dużo.
Zdejmujemy z patelni.
Podsmażamy paprykę wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista, ponownie dodajemy plastry bakłażana, chili oraz sezam i wlewamy sos. Smażymy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy posypany szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz