Bakłażan w sosie słodko kwaśnym


Bakłażan w sosie słodko kwaśnym to pyszne danie warzywne, wywodzące się z kuchni chińskiej. Możemy podać je z ryżem lub z makaronem. Przepis inspirowany Tori'sKitchen.



1 bakłażan – pokrojony w pół plastry
Mąka pszenna do obtoczenia
1 papryka czerwona = pokrojona w paski
1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra
2 ząbki czosnku – obrane, posiekane
Chili – do smaku
1 łyżka ziaren sezamu
Olej do smażenia
szczypiorek do dekoracji

Sos (składniki mieszamy):
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki białego octu winnego (lub octu ryżowego)
2-3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wody wymieszanej
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Pół plastry bakłażana obtaczamy w mące. Smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Nie podlewamy podczas smażenia oleju, żeby bakłażan nie wypił go za dużo.
Zdejmujemy z patelni.

Podsmażamy paprykę wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista, ponownie dodajemy plastry bakłażana, chili oraz sezam i wlewamy sos. Smażymy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy posypany szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu