Kasza gryczana z warzywami


Tak przygotowana kasza znakomicie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu.

200 g kaszy gryczanej
2 cebule
1 papryka czerwona
250 g pieczarek
1/2 dużego brokułu

sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
olej do smażenia

1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, do miękkości. Odcedzić.

2. Brokuł zblanszować.

3. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć obrane, posiekane w kostkę cebule wraz z posiekaną w kostkę papryką. Smażyć, aż cebula będzie szklista. Wówczas dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć, aż pieczarki się zrumienią. Dodać blanszowanego brokuła, pokrojonego w małe różyczki. 

4. Ugotowaną kaszę mieszamy z przygotowanymi warzywami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu