Papryka smażona po grecku
Idealna
jako dodatek do potraw - nie tylko kuchni greckiej. Delikatna i pełna smaku.
Przepis wg książki "Kuchnia grecka", aut. Aphrodite Kaipi.
6 białych papryk (można użyć dowolnej innej słodkiej papryki, czerwona i żółta będzie delikatniejsza, niż zielona)
mąka
pszenna
oliwa
z oliwek
3-4
łyżki octu winnego
sól i
świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Umyte
papryki nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i obtaczamy w mące (łatwiej to
zrobić, jeśli będą mokre).
Smażymy
na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, aż będą złoto brązowe. Wówczas
skrapiamy je octem i oprószamy sola i pieprzem. Dla ozdoby można posypać
siekaną natką pietruszki.
Podajemy
na ciepło do dowolnych dań mięsnych, rybnych, drobiowych czy wegetariańskich.
Komentarze
Prześlij komentarz