Papryka smażona po grecku


Idealna jako dodatek do potraw - nie tylko kuchni greckiej. Delikatna i pełna smaku. Przepis wg książki "Kuchnia grecka", aut. Aphrodite Kaipi.




6 białych papryk (można użyć dowolnej innej słodkiej papryki, czerwona i żółta będzie delikatniejsza, niż zielona)

mąka pszenna
oliwa z oliwek
3-4 łyżki octu winnego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Umyte papryki nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i obtaczamy w mące (łatwiej to zrobić, jeśli będą mokre).
Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, aż będą złoto brązowe. Wówczas skrapiamy je octem i oprószamy sola i pieprzem. Dla ozdoby można posypać siekaną natką pietruszki.
Podajemy na ciepło do dowolnych dań mięsnych, rybnych, drobiowych czy wegetariańskich.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu