Paprykowy gulasz z białej kiełbasy z piwem


Ten pożywny "gulasz" z włoskiego regionu Friuli - Wenecja Julijska łączy w sobie białą kiełbasę i paprykę. Całości charakteru nadaje sos, którego bazą jest jasne piwo. Idealnie smakuje podany z puree ziemniaczanym lub polentą. Przepis wg Chefkoch.de.




500 g białej kiełbasy – pokrojonej w ukośne plastry
1 duża cebula – obrana, posiekana
2 ząbki czosnku – obrane, posiekane
1 papryka czerwona – pokrojona w kostkę
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki rozmarynu
1 szklanka jasnego piwa
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ szklanki bulionu warzywnego rozmieszanego z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Olej do smażenia

Kiełbasę kroimy na ukośne plastry podsmażamy na niedużej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem i papryką. Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy przyprawy. Całość mieszamy – papryka pod wpływem gorącego oleju uwolni cały swój smak i aromat. Od razu po wymieszaniu zalewamy warzywa piwem, by przyprawy się nie przypaliły. 

Dodajemy kiełbasę i koncentrat,  dusimy danie na małym ogniu przez 5 minut.

Następnie dodajemy bulion z mąką ziemniaczaną, gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu