Paprykowy gulasz z białej kiełbasy z piwem
Ten pożywny "gulasz" z włoskiego regionu
Friuli - Wenecja Julijska łączy w sobie białą kiełbasę i paprykę. Całości
charakteru nadaje sos, którego bazą jest jasne piwo. Idealnie smakuje podany z
puree ziemniaczanym lub polentą. Przepis wg Chefkoch.de.
500 g białej kiełbasy – pokrojonej w ukośne plastry
1 duża cebula – obrana, posiekana
2 ząbki czosnku – obrane, posiekane
1 papryka czerwona – pokrojona w kostkę
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki rozmarynu
1 szklanka jasnego piwa
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ szklanki bulionu warzywnego rozmieszanego z 1
łyżeczką mąki ziemniaczanej
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Olej do smażenia
Kiełbasę kroimy na ukośne plastry podsmażamy na
niedużej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni. Następnie
podsmażamy cebulę z czosnkiem i papryką. Gdy cebula będzie lekko rumiana,
dodajemy przyprawy. Całość mieszamy – papryka pod wpływem gorącego oleju uwolni
cały swój smak i aromat. Od razu po wymieszaniu zalewamy warzywa piwem, by
przyprawy się nie przypaliły.
Dodajemy kiełbasę i koncentrat, dusimy
danie na małym ogniu przez 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz