Ziemniaczane krokiety w sosie po indyjsku. Malai Kofta.


Dzisiejsze danie to dwa elementy: pyszne ziemniaczane krokiety po indyjsku oraz aromatyczny sos z orzeszkami ziemnymi. Całość składa się na potrawę zwaną Malai Kofta. Ale warto zwrócić uwagę - krokiety możemy podać z innym sosem, a dzisiejszy sos świetnie sprawdzi się także z kurczakiem, ciecierzycą czy rybą! Do krokietów można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Przepis wg What'sCookingMom.




Kofta/krokiety: 
4 ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę na gładkie puree
ok. 150 g sera ricotta (doskonale zastępuje indyjski ser paneer)
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól do smaku - masa powinna być wyrazista
maka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia

Sos:
1 duża cebula, obrana, drobno posiekana
1 łyżeczka startego na tarce imbiru
2 ząbki czosnku - obrane, posiekane
4 łyżki orzeszków ziemnych (niesolonych) - posiekanych
1 puszka pomidorów siekanych 

1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
1/2 łyżeczki chili (do smaku)
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki siekanej kolendry

1. W rondlu podsmażamy cebulę z orzeszkami, czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie lekko złota, dodajemy połowę pomidorów z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut, po czym ucieramy sos na gładko blenderem.

2. W drugim rondlu/garnku rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy chili, garam masalę i kurkumę. Mieszamy, i od razu wlewamy przetarty sos, by przyprawy nie zaczęły się przypalać. dodajemy druga połowę pomidorów z puszki, jogurt naturalny oraz kolendrę. Dusimy sos na małym ogniu kolejne 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą/chili/dodatkowym jogurtem, jeśli jest taka potrzeba.

3. Gdy sos się gotuje, przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą, by masa była wyrazista w smaku. Z masy formujemy w dłoniach wałeczki, które obtaczamy w mace pszennej, a następnie lekko spłaszczamy dłonią. robimy to z wyczuciem, ponieważ krokiety są miękkie i delikatne.


4. Krokiety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron, na złoto, ostrożnie odwracając na drugą stronę.


Kofty podajemy na sosie. do tego pasuje ryż, chlebki typu naan lub pita oraz świeże warzywa, jak pomidor, papryka, cieniutko pokrojona w pióra cebula czy ogórek, skropione na sposób indyjski sokiem z cytryny.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu