Ziemniaczane krokiety w sosie po indyjsku. Malai Kofta.
Dzisiejsze
danie to dwa elementy: pyszne ziemniaczane krokiety po indyjsku oraz
aromatyczny sos z orzeszkami ziemnymi. Całość składa się na potrawę zwaną Malai
Kofta. Ale warto zwrócić uwagę - krokiety możemy podać z innym sosem, a dzisiejszy
sos świetnie sprawdzi się także z kurczakiem, ciecierzycą czy rybą! Do
krokietów można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Przepis wg What'sCookingMom.
Kofta/krokiety:
4
ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę na gładkie puree
ok.
150 g sera ricotta (doskonale zastępuje indyjski ser paneer)
1
łyżka maki ziemniaczanej
1/2
łyżeczki słodkiej papryki
sól
do smaku - masa powinna być wyrazista
maka
pszenna do obtoczenia
olej
do smażenia
Sos:
1
duża cebula, obrana, drobno posiekana
1
łyżeczka startego na tarce imbiru
2
ząbki czosnku - obrane, posiekane
4
łyżki orzeszków ziemnych (niesolonych) - posiekanych
1
puszka pomidorów siekanych
1
łyżka oleju + 1 łyżka masła
1/2
łyżeczki chili (do smaku)
1
łyżeczka przyprawy garam masala
1/4
łyżeczki kurkumy
1
łyżka jogurtu naturalnego
2
łyżki siekanej kolendry
1. W rondlu podsmażamy cebulę z orzeszkami,
czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie lekko złota, dodajemy połowę pomidorów z
puszki. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut, po czym ucieramy sos na gładko
blenderem.
2. W drugim rondlu/garnku rozgrzewamy olej
z masłem, dodajemy chili, garam masalę i kurkumę. Mieszamy, i od razu wlewamy
przetarty sos, by przyprawy nie zaczęły się przypalać. dodajemy druga połowę
pomidorów z puszki, jogurt naturalny oraz kolendrę. Dusimy sos na małym ogniu
kolejne 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą/chili/dodatkowym jogurtem, jeśli
jest taka potrzeba.
3. Gdy sos się gotuje, przeciśnięte przez
praskę gotowane ziemniaki mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą,
by masa była wyrazista w smaku. Z masy formujemy w dłoniach wałeczki, które
obtaczamy w mace pszennej, a następnie lekko spłaszczamy dłonią. robimy to z
wyczuciem, ponieważ krokiety są miękkie i delikatne.
4. Krokiety smażymy na niedużej ilości
rozgrzanego oleju, z obu stron, na złoto, ostrożnie odwracając na drugą stronę.
Kofty
podajemy na sosie. do tego pasuje ryż, chlebki typu naan lub pita oraz świeże
warzywa, jak pomidor, papryka, cieniutko pokrojona w pióra cebula czy ogórek,
skropione na sposób indyjski sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz