Biała kiełbasa z fasolą


Dzisiejsza potrawa jest luźno inspirowana francuskim daniem cassoulet, składającym się z fasoli i mięsa. W cassoulet znajdziemy zazwyczaj jego kilka rodzajów: kiełbaski wieprzowe, gęś, kaczkę, wieprzowinę czy baraninę. Zdecydowałam się na prostsze rozwiązanie, czyli użycie kiełbasek i boczku, dodałam również czerwoną fasolę do białej, by urozmaicić potrawę wizualnie. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, doskonale znosi odgrzewanie i nadaje się nie tylko na chłodne miesiące, lecz zawsze wtedy, gdy potrzebujemy potrawy zawierającej solidną dawkę domowego ciepła :).




2 cebule – obrane, posiekane w grubą kostkę
1 ząbek czosnku – obrany, posiekany
100 g surowego wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę
1 puszka białej fasoli wraz z zalewą
1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
3 pomidory – pokrojone w kostkę
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki rozmarynu
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
natka pietruszki - do posypania
Olej do smażenia
Białe kiełbaski

Na dużej, głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy cebulę z boczkiem i czosnkiem. Gdy boczek będzie rumiany, dodajemy obie fasole (białą wraz z zalewą), pomidory, tymianek i rozmaryn. Dusimy potrawę, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu odparuje, ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kiełbaski, aż będą z obu stron rumiane.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu