Biała kiełbasa z fasolą
Dzisiejsza potrawa jest luźno
inspirowana francuskim daniem cassoulet, składającym się z fasoli i mięsa. W
cassoulet znajdziemy zazwyczaj jego kilka rodzajów: kiełbaski wieprzowe, gęś,
kaczkę, wieprzowinę czy baraninę. Zdecydowałam się na prostsze rozwiązanie,
czyli użycie kiełbasek i boczku, dodałam również czerwoną fasolę do białej, by
urozmaicić potrawę wizualnie. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu,
doskonale znosi odgrzewanie i nadaje się nie tylko na chłodne miesiące, lecz
zawsze wtedy, gdy potrzebujemy potrawy zawierającej solidną dawkę domowego
ciepła :).
2 cebule
– obrane, posiekane w grubą kostkę
1
ząbek czosnku – obrany, posiekany
100 g
surowego wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę
1
puszka białej fasoli wraz z zalewą
1
puszka czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
3
pomidory – pokrojone w kostkę
1 łyżeczka
tymianku
½
łyżeczki rozmarynu
Sól i
świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
natka
pietruszki - do posypania
Olej
do smażenia
Białe
kiełbaski
Na
dużej, głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
Smażymy cebulę z boczkiem i czosnkiem. Gdy boczek będzie rumiany, dodajemy obie
fasole (białą wraz z zalewą), pomidory, tymianek i rozmaryn. Dusimy potrawę,
mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu odparuje, ok. 15 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W
międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
kiełbaski, aż będą z obu stron rumiane.
Podajemy
ze świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz