Kasza perłowa z kiełbasą i pieczarkami


Kasze są bardzo pożywne oraz zdrowe. Zawierają między innymi witaminy z grupy B oraz liczne składniki mineralne. Wydaje mi się, że obecnie już nikogo nie trzeba przekonywać, iż warto dbać, by w codziennym jadłospisie ich nie zabrakło. Dziś proponuję przepis na smaczną kaszę z dodatkiem kiełbasy i aromatycznych pieczarek. 

200 g kaszy jęczmiennej perłowej mazurskiej

200 g kiełbasy
200 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

olej

Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, do miękkości.

Na dużej patelni na niewielkiej ilości oleju zrumienić obraną, posiekaną cebulę, pokrojoną w pół plastry kiełbasę i pokrojone w plastry pieczarki. 

Ugotowaną kaszę wymieszać z podsmażoną kiełbasą i pieczarkami, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu