Kasza perłowa z kiełbasą i pieczarkami
Kasze są
bardzo pożywne oraz zdrowe.
Zawierają między innymi witaminy z grupy B oraz liczne składniki
mineralne. Wydaje mi się, że obecnie już nikogo nie trzeba przekonywać, iż
warto dbać, by w codziennym jadłospisie ich nie zabrakło. Dziś proponuję
przepis na smaczną kaszę z dodatkiem kiełbasy i aromatycznych pieczarek.
200 g kaszy jęczmiennej perłowej mazurskiej
200 g kiełbasy
200 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
olej
Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, do
miękkości.
Na dużej patelni na niewielkiej ilości oleju zrumienić obraną, posiekaną
cebulę, pokrojoną w pół plastry kiełbasę i pokrojone w plastry pieczarki.
Ugotowaną kaszę wymieszać z podsmażoną kiełbasą i pieczarkami, dodać natkę
pietruszki, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz