Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney
Pudina chutney, czyli sos ze
świeżej kolendry (dhania) i mięty (pudina) to jeden z najpopularniejszych
sosów kuchni indyjskiej, podawany w większości restauracji indyjskich do
większości potraw. Znakomicie podkreśla smak ryżu, jak również drobiu czy ryb. Świetny
do potraw grillowanych i pieczonych, jak również jako dip do pieczywa typu pita
czy naan. Jest bardzo łatwy w wykonaniu, a jego piękny zielony kolor, świeży
aromat i niezwykły smak naprawdę urzekają. Bardzo polecam!! Przepis wg Sanjay Thumma.
4 łyżki siekanej natki kolendry
3 łyżki siekanej natki mięty
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
½ - 1 strączek zielonej papryczki chili (bez pestek)
Szczypta nasion (lub proszku) kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
2-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego/bałkańskiego)
Ew. woda do rozrzedzenia sosu
W blenderze ucieramy na puree kolendrę, miętę, czosnek i chili wraz ze szczyptą kuminu, cukrem, solą i sokiem z cytryny.
Następnie dodajemy jogurt i ew. 1-2 łyżki wody, jeśli sos ma być rzadszy.
W wersji wegańskiej można
użyć mleka kokosowego (co wpłynie na zmianę smaku i konsystencji sosu) lub
wegańskiego jogurtu (np. z orzechów nerkowca czy migdałów), lub samej wody i
soku z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz