Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pudina chutney, czyli sos ze świeżej kolendry (dhania)  i mięty (pudina) to jeden z najpopularniejszych sosów kuchni indyjskiej, podawany w większości restauracji indyjskich do większości potraw. Znakomicie podkreśla smak ryżu, jak również drobiu czy ryb. Świetny do potraw grillowanych i pieczonych, jak również jako dip do pieczywa typu pita czy naan. Jest bardzo łatwy w wykonaniu, a jego piękny zielony kolor, świeży aromat i niezwykły smak naprawdę urzekają. Bardzo polecam!! Przepis wg Sanjay Thumma.


4 łyżki siekanej natki kolendry
3 łyżki siekanej natki mięty
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
½ - 1 strączek zielonej papryczki chili (bez pestek)
Szczypta nasion (lub proszku) kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
 
2-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego/bałkańskiego)
Ew. woda do rozrzedzenia sosu
 
W blenderze ucieramy na puree kolendrę, miętę, czosnek i chili wraz ze szczyptą kuminu, cukrem, solą i sokiem z cytryny.
Następnie dodajemy jogurt i ew. 1-2 łyżki wody, jeśli sos ma być rzadszy.


W wersji wegańskiej można użyć mleka kokosowego (co wpłynie na zmianę smaku i konsystencji sosu) lub wegańskiego jogurtu (np. z orzechów nerkowca czy migdałów), lub samej wody i soku z cytryny. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu