Domowy serek kanapkowy typu cream cheese
Domowy serek kanapkowy typu "cream cheese" można wykonać w kilka sekund, uzyskując zdrowy produkt, pozbawiony chemicznych dodatków smakowych i konserwantów. Przepis zachęca do eksperymentowania z ulubionymi smakami: ja dodałam koperek, lecz można dodać czosnek, szczypiorek, natkę pietruszki, paprykę, zielony marynowany pieprz, suszone pomidory... co tylko Wam fantazja podpowie. Pomysł ze strony Jak Po Maśle.
300 g białego sera twarogowego
50 g masła
4 łyżki siekanego koperku
1/2 łyżeczki soli - do smaku
Masło wyjąć z lodówki i poczekać, aż będzie miękkie.
Twaróg utrzeć w malakserze lub blenderze z kielichem
wraz z masłem i solą, aż całość osiągnie całkowicie gładką konsystencję. Dodać
posiekany drobno koperek, ew. doprawić dodatkowo solą. Jeszcze raz uruchomić na
chwilę ostrza blendera, by wmieszały koperek w masę serową.
Przełożyć do miseczki/pojemnika i odstawić do lodówki
na 2-3 godziny, by serek się dobrze schłodził.
Komentarze
Prześlij komentarz