Domowy serek kanapkowy typu cream cheese

Domowy serek kanapkowy typu "cream cheese" można wykonać w kilka sekund, uzyskując zdrowy produkt, pozbawiony chemicznych dodatków smakowych i konserwantów. Przepis zachęca do eksperymentowania z ulubionymi smakami: ja dodałam koperek, lecz można dodać czosnek, szczypiorek, natkę pietruszki, paprykę, zielony marynowany pieprz, suszone pomidory... co tylko Wam fantazja podpowie. Pomysł ze strony Jak Po Maśle.


300 g białego sera twarogowego
50 g
masła
4 łyżki siekanego koperku
1/2 łyżeczki soli - do smaku

Masło wyjąć z lodówki i poczekać, aż będzie miękkie.

Twaróg utrzeć w malakserze lub blenderze z kielichem wraz z masłem i solą, aż całość osiągnie całkowicie gładką konsystencję. Dodać posiekany drobno koperek, ew. doprawić dodatkowo solą. Jeszcze raz uruchomić na chwilę ostrza blendera, by wmieszały koperek w masę serową.

Przełożyć do miseczki/pojemnika i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, by serek się dobrze schłodził. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu