Hummus z czarnuszką
Dobry hummus
jest zawsze dobry, ale dodając do niego ciekawe dodatki możemy sprawić, by był
jeszcze lepszy. Dziś w ramach takiego dodatku wystąpią ziarna aromatycznej
czarnuszki. Pysznie!
1 puszka ciecierzycy
(odsączonej, zalewą zachowujemy)
1 łyżeczka ziaren czarnuszki
1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól do smaku
1 łyżeczka ziaren czarnuszki
1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Zalewę zachowujemy, będzie jeszcze potrzebna.
Ciecierzycę wraz z
czosnkiem, czarnuszką, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze)
na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez
nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty).
Na koniec doprawiamy do
smaku solą.
Hummus przekładamy do
salaterki, możemy udekorować polewając niewielką ilością oliwy, posypując
dekoracyjnie sezamem lub czarnuszką.
Komentarze
Prześlij komentarz