Mint Julep - drink miętowy z whisky
'Now see here, Tom,’ said Daisy, turning
around from the mirror, ‘if you’re going to make personal remarks I won’t stay
here a minute. Call up and order some ice for the
mint julep.’
***
Daisy rose, smiling faintly, and went to the table. ‘Open the whiskey, Tom,’ she ordered. ‘And I’ll make you a mint julep. Then you won’t seem so stupid to yourself.... Look at the mint!’ ‘Wait a minute,’ snapped Tom, ‘I want to ask Mr. Gatsby one more question.’
(Daisy wstała, lekko się uśmiechając, i podeszła do stołu.
- Otwórz whisky, Tom - rozkazała. Zrobię ci drinka z miętą. Przestaniesz się sobie wydawać aż takim głupcem... Spójrz ma miętę!
- Zaraz - odburknął Tom. Chcę zadać panu Gatsby jeszcze jedno pytanie.")
The Great Gatsby (Wielki Gatsby), F.Scott Fitzgerald
Po raz pierwszy natrafiłam na ten drink czytając
"Wielkiego Gatsby'ego", i oczywiście musiałam sprawdzić, cóż takiego
oni tam ciągle piją. :) Z tego powodu Mint Juleps kojarzą mi się głownie z
latami dwudziestymi XXw., lecz drinki te były popularne w USA (zwłaszcza w południowych stanach) od XVIII w. Istnieje kilka
przepisów: do ich przygotowywania używano burbonu, whisky, ginu czy koniaku.
Wybór należy do Was. Ja użyłam whisky, ponieważ tak pito w "Gatsbym"
oraz dlatego, że wszystkich wymienionych tu trunków whisky najbardziej mi
smakuje. Polecam - smak jest naprawdę ciekawy i odświeżający, idealny na
noworoczne przyjęcie w stylu lat dwudziestych.
15-20 listków świeżej mięty
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka wody
60 ml whisky
lód
Listki mięty ucieramy na dnie szklanki za pomocą grzbietu łyżeczki
na pastę wraz z cukrem pudrem i wodą. Wlewamy whisky i dodajemy lód.
Komentarze
Prześlij komentarz