Mint Julep - drink miętowy z whisky

 

'Now see here, Tom,’ said Daisy, turning around from the mirror, ‘if you’re going to make personal remarks I won’t stay here a minute. Call up and order some ice for the

mint julep.’

(- Słuchaj Tom - powiedziała Daisy, odwracając się od lustra - jeśli masz zamiar robić wycieczki osobiste, nie zostanę tu ani chwili dłużej. Zadzwoń, i zamów lód do whisky z miętą.")

***

Daisy rose, smiling faintly, and went to the table. ‘Open the whiskey, Tom,’ she ordered. ‘And I’ll make you a mint julep. Then you won’t seem so stupid to yourself.... Look at the mint!’ ‘Wait a minute,’ snapped Tom, ‘I want to ask Mr. Gatsby one more question.’

(Daisy wstała, lekko się uśmiechając, i podeszła do stołu. 

- Otwórz whisky, Tom - rozkazała. Zrobię ci drinka z miętą. Przestaniesz się sobie wydawać aż takim głupcem... Spójrz ma miętę!

- Zaraz - odburknął Tom.  Chcę zadać panu Gatsby jeszcze jedno pytanie.")

The Great Gatsby (Wielki Gatsby), F.Scott Fitzgerald



Po raz pierwszy natrafiłam na ten drink czytając "Wielkiego Gatsby'ego", i oczywiście musiałam sprawdzić, cóż takiego oni tam ciągle piją. :)  Z tego powodu Mint Juleps kojarzą mi się głownie z latami dwudziestymi XXw., lecz drinki te były popularne w USA (zwłaszcza w południowych stanach) od XVIII w. Istnieje kilka przepisów: do ich przygotowywania używano burbonu, whisky, ginu czy koniaku. Wybór należy do Was. Ja użyłam whisky, ponieważ tak pito w "Gatsbym" oraz dlatego, że wszystkich wymienionych tu trunków whisky najbardziej mi smakuje. Polecam - smak jest naprawdę ciekawy i odświeżający, idealny na noworoczne przyjęcie w stylu lat dwudziestych.

 

15-20 listków świeżej mięty

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżeczka wody

60 ml whisky

lód

 

Listki mięty ucieramy na dnie szklanki za pomocą grzbietu łyżeczki na pastę wraz z cukrem pudrem i wodą. Wlewamy whisky i dodajemy lód.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu