Ciasto marmurkowe
Niektórzy wolą
ciasta jasne, inni zaś murzynki. Całe szczęście, dla tych, którzy lubią oba te
rodzaje ciast, istnieją również ciasta marmurkowe, czyli dwa w jednym! Miękkie,
puszyste ciasto marmurkowe, to deser, który sprawdzi się na każdą okazję.
5 jajek (+120g cukru pudru do ubicia białek)
200g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
140g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
otarta skórka + sok z 1/2 cytryny
100ml lekko ciepłego mleka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
480 g mąki pszennej tortowej
3 łyżki ciemnego kakao
1. Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. W połowie ubijania dodajemy cukier puder (120g), dokańczamy ubijanie.
200g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
140g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
otarta skórka + sok z 1/2 cytryny
100ml lekko ciepłego mleka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
480 g mąki pszennej tortowej
3 łyżki ciemnego kakao
1. Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. W połowie ubijania dodajemy cukier puder (120g), dokańczamy ubijanie.
2. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem (140g), po czym, nadal ucierając, dodajemy po jednym żółtku, esencję waniliową, szczyptę cukru i ocieplone mleko.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie drewniana łyżką (już nie ucieramy robotem kuchennym!)
1/3 ciasta odkładamy do drugiego naczynia i dodajemy kakao. Mieszamy.
Do obu ciast dodajemy ubite białka (do jasnego 2/3, do ciemnego 1/3). Delikatnie mieszamy, by nie zniszczyć piany.
3. Formę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub drobną bułką tartą (chyba, że posiadamy formę z powłoką zapobiegającą przywieraniu). Wlewamy połowę jasnego ciasta, na które wykładamy ciemne. Całość przykrywamy pozostałym jasnym ciastem. Powierzchnię wyrównujemy, po czym za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków jeden raz delikatnie mieszamy spiralnie dookoła całość, by w cieście utworzyły się fantazyjne wzorki.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C przez 45-60 minut, do suchego patyczka.
Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą.
Ciasto piekłam w formie kominkowej o średnicy 30 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz