Zielony Falafel

Zielony falafel posiada wszystkie zalety zwykłego falafela, a oprócz tego jest wesoło zieloniutki w środku. Barwę tę zawdzięcza świeżym listkom szpinaku. Pomysł wypatrzony FullOfPlants.


1 puszka ciecierzycy (odsączonej, zalewę zachowujemy na wypadek, gdyby masa wyszła za sucha)
1 duża garść świeżych listków szpinaku
8-10 świeżych listków bazylii
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżka siekanego koperku
2 ząbki czosnku – obrane
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki sody oczyszczonej (sody kuchennej)
Sól i świeżo mielony pieprz – do smaku
 
4-6 łyżek mąki pszennej + mąka do obtoczenia
Olej do smażenia
 
Wszystkie składniki ucieramy na jednolitą masę w blenderze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dodajemy mąkę.  Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub placuszki. 

W każdej kulce robimy dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem. Kulki obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu