Pakora z cebuli. Onion Pakora. Cebulowe chrupaki.

Pakora (lub pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu rożnego rodzaju składników (jak warzywa, chleb, jajka, kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy. Pora na popularny street food, czyli pakorę z cebuli. Świetnie są ja chrupie, zdecydowanie wolimy ja od chipsów czy krakersów. Do tego cudownie pasuje sos jogurtowo-kolendrowy.


2 duże czerwone cebule
1 łyżeczka soli
Ok. 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (besan, garam flour)
Ok. 1/3 szklanki wody
Olej do głębokiego smażenia
 
Cebule siekamy na plastry o grubości ok. 0,5cm. Przekładamy do dużej miski i wyrabiamy dłońmi wraz z solą, by plastry porozdzielały się na poszczególne krążki. Wsypujemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy, by dokładnie pokryła całą cebule. 

Następnie wlewamy po trochu wody, by całość zrobiła się kleista. Nie chodzi nam tutaj o cebule zanurzona w cieście, lecz by pokryła się ona kleistą warstwa mąki z wodą.

Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Gdy będzie gorący, wykładamy (np. widelcem), porcje cebuli. Nie ma tutaj problemu z formowaniem konkretnego kształtu – wykładamy po prostu cebule partiami, „jak leci”, byle nie za dużo na raz. Każdą porcję smażymy na złoto i chrupko, odsączamy na ręczniku papierowym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu