Pakora z cebuli. Onion Pakora. Cebulowe chrupaki.
Pakora (lub pakoda) to popularne danie
kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu rożnego rodzaju składników (jak
warzywa, chleb, jajka, kurczak, a także paneer czy nawet tofu)
w cieście z mąki z ciecierzycy. Pora na popularny street food, czyli pakorę z
cebuli. Świetnie są ja chrupie, zdecydowanie wolimy ja od chipsów czy
krakersów. Do tego cudownie pasuje sos jogurtowo-kolendrowy.
2
duże czerwone cebule
1 łyżeczka soli
Ok. 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (besan, garam flour)
Ok. 1/3 szklanki wody
Olej do głębokiego smażenia
Cebule siekamy na plastry o grubości ok. 0,5cm. Przekładamy do dużej miski i wyrabiamy dłońmi wraz z solą, by plastry porozdzielały się na poszczególne krążki. Wsypujemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy, by dokładnie pokryła całą cebule.
1 łyżeczka soli
Ok. 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (besan, garam flour)
Ok. 1/3 szklanki wody
Olej do głębokiego smażenia
Cebule siekamy na plastry o grubości ok. 0,5cm. Przekładamy do dużej miski i wyrabiamy dłońmi wraz z solą, by plastry porozdzielały się na poszczególne krążki. Wsypujemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy, by dokładnie pokryła całą cebule.
Następnie wlewamy po trochu wody, by całość zrobiła się kleista. Nie chodzi nam
tutaj o cebule zanurzona w cieście, lecz by pokryła się ona kleistą warstwa
mąki z wodą.
Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Gdy będzie gorący, wykładamy (np. widelcem), porcje cebuli. Nie ma tutaj problemu z formowaniem konkretnego kształtu – wykładamy po prostu cebule partiami, „jak leci”, byle nie za dużo na raz. Każdą porcję smażymy na złoto i chrupko, odsączamy na ręczniku papierowym.
Komentarze
Prześlij komentarz