Cynamonowa choinka drożdżowa na świąteczny stół
Nie wszystkie dekoracje świąteczne muszą być kupione w sklepie. Niektóre z nich mogą być nie tylko wykonane w domu, ale też nadawać się do jedzenia! Dzięki temu łączymy przyjemne z pożytecznym: choinka z ciasta zarówno cieszy oczy, jak też jest pysznym słodkim przysmakiem, po który chętnie sięgną i dzieci, i dorośli.
1/2
szklanki ciepłej wody
2/3
opakowania drożdży instant
1/2
szklanki ciepłego mleka
3
łyżki masła - roztopionego
1/4
szklanki cukru
2
jajka
1/2
łyżeczki soli
ok.
350 g mąki pszennej tortowej
+ 1
rozmącone jajko do posmarowania ciasta
4 łyżki rozpuszczonego
masła
6 łyżek cukru
2 łyżeczki
przyprawy do piernika lub cynamonu
1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)
wodzie wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję
gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut,
aż drożdże "ruszą".
2.
Dodać mleko, jajka, pozostały cukier, sól oraz masło. Wymieszać.
Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w
razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło
twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte
ściereczką, by nie obeschło.
Masło
rozpuszczamy, mieszamy z cukrem i przyprawą do piernika
3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość
ok. 1 cm.Z ciasta wyciąć dwa jednakowej wielkości trójkąty - czyli kształt
naszego drzewka. Pierwszy trójkąt przenosimy na wyłożoną papierem blachę do
pieczenia, nadajemy mu pożądany, ładny kształt. Smarujemy nadzieniem
piernikowym. Brzegi ciasta zwilżamy wodą. Na wierzchu układamy drugi trójkąt -
boki obu warstw zlepiamy.
Następnie z obu
stron drzewka wykonujemy także samą ilość równoległych nacięć - to będą
gałęzie. Każdą gałązkę skręcamy wokół własnej osi (wykonujemy skręt ku dołowi
drzewka) i układamy ładnie na blasze.
Następnie z
kawałka ciasta formujemy nieduży prostokąt - pieniek. Doklejamy go do podstawy
drzewka (pieniek też możemy nadziać masą cukrową). Wierzch
smarujemy rozmąconym jajkiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
Choinkę
pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. przez ok. 30-45 min, aż
będzie rumiana. Wyjmujemy do ostudzenia. Lukrujemy i dekorujemy w dowolny
sposób.
Komentarze
Prześlij komentarz