Cynamonowa choinka drożdżowa na świąteczny stół

Nie wszystkie dekoracje świąteczne muszą być kupione w sklepie. Niektóre z nich mogą być nie tylko wykonane w domu, ale też nadawać się do jedzenia! Dzięki temu łączymy przyjemne z pożytecznym: choinka z ciasta zarówno cieszy oczy, jak  też jest pysznym słodkim przysmakiem, po który chętnie sięgną i dzieci, i dorośli. 


1/2 szklanki ciepłej wody

2/3 opakowania drożdży instant

1/2 szklanki ciepłego mleka

3 łyżki masła - roztopionego

1/4 szklanki cukru

2  jajka

1/2 łyżeczki soli

ok. 350 g mąki pszennej tortowej

+ 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta

 

4 łyżki rozpuszczonego masła

6 łyżek cukru

2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu

 

1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  wodzie wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

2. Dodać mleko, jajka, pozostały cukier, sól oraz  masło. Wymieszać.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

Masło rozpuszczamy, mieszamy z cukrem i przyprawą do piernika

3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na  grubość ok. 1 cm.Z ciasta wyciąć dwa jednakowej wielkości trójkąty - czyli kształt naszego drzewka. Pierwszy trójkąt przenosimy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, nadajemy mu pożądany, ładny kształt. Smarujemy nadzieniem piernikowym. Brzegi ciasta zwilżamy wodą. Na wierzchu układamy drugi trójkąt - boki obu warstw zlepiamy.  

Następnie z obu stron drzewka wykonujemy także samą ilość równoległych nacięć - to będą gałęzie. Każdą gałązkę skręcamy wokół własnej osi (wykonujemy skręt ku dołowi drzewka) i układamy ładnie na blasze.

Następnie z kawałka ciasta formujemy nieduży prostokąt - pieniek. Doklejamy go do podstawy drzewka (pieniek też możemy nadziać masą cukrową). Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 min.

Choinkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. przez ok. 30-45 min, aż będzie rumiana. Wyjmujemy do ostudzenia. Lukrujemy i dekorujemy w dowolny sposób.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu