Pikantne kąski z kurczaka

Smaczne, soczyste kąski z kurczaka idealnie sprawdzą się jako przekąska lub - podane z frytkami i warzywami - jako posiłek, który przypadnie do gustu zarówno dużym, jak i małym. Stopień ostrości możemy bez problemu dostosować do własnego gustu. Polecam, gdy przyjdzie Wam ochota na coś szybkiego. Na zdjęciu widzicie również sos bomba czosnkowa. Przepis na podstawie Ehrlichesessen.


2 piersi kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 mały przeciśnięty ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
ostry sos chili - do smaku; u mnie 1 łyżka
olej do smażenia

Filety kurczaka kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z 1 łyżki oleju, czosnku i podanych powyżej przypraw. Obtaczamy w niej dokładnie mięso i pozostawiamy na 15 minut.
Następnie mięso panierujemy dokładnie w mieszance bułki tartej z mąką i smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoto.

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy ostry sos chili, mieszamy. Wrzucamy usmażone kawałki kurczaka i mieszamy, by pokryły się dokładnie sosem.
Podajemy gorące.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu