Chimichuri - dressing pietruszkowy

Chimichuri to sos wywodzący się z Argentyny i Urugwaju, nieodzowny dodatek do wołowiny oraz innych mięs czy ryb. Może służyć także jako dressing do sałatek czy grillowanych warzyw. Przepis, z którego korzystałam to rodzinny skarb autorki bloga Cafe Delites, przekazał jej go bowiem ojciec, rodowity Urugwajczyk, zgodnie z tym, co sam jadał od dziecka. Mamy zatem do czynienia z autentycznym przepisem z 1935 roku oraz tym, co cenię sobie niezwykle, czyli troską o zachowanie rodzinnych smaków. Ten przepis to poezja smaku – zwykłe bowiem składniki, jak pietruszka, czosnek i chili, zamieniają się w tym przepisie w zachwycającą kompozycję. Jak podkreśla autorka, proporcje poszczególnych elementów sosu należy dostosować do własnego gustu (np. ilość chili, czosnku czy soli), natomiast podstawą oryginalnej wersji jest ręczne posiekanie i zmieszanie wszystkich składników. Żadnego ucierania na pastę w blenderze!


½ szklanki siekanej natki pietruszki
2 łyżki czerwonego octu winnego
3-4 ząbki czosnku – obrane
1 mała papryczka chili – bez pestek
¾ łyżeczki oregano
½ łyżeczki soli
Szczypta cukru
Czarny, świeżo mielony pieprz – do smaku
½ szklanki oliwy z oliwek lub ew. oleju słonecznikowego
 
Natkę pietruszki jak najdrobniej siekamy. Podobnie postępujemy z papryczką chili. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy ocet, oregano, sól i szczyptę cukru. Mieszamy, po czym dodajemy oliwę. Doprawiamy sos do smaku pieprzem (i ew. solą, jeśli mamy taką potrzebę).
Na zdjęciu widzicie chimichuri na steku.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu