Zakręcone ciasto cynamonowe
Jeśli lubicie
cynamon, to ciasto jest dla Was. I jeśli lubicie, kiedy podczas pieczenia
zapach cynamonu wypełnia cały dom, to ciasto także jest dla Was. Jeśli lubicie
coś słodkiego do kawy czy herbaty - to ciasto jest dla Was. Jest ono bardzo
łatwe i szybkie w przygotowaniu, i ma przy tym niebanalny smak. Przez
mięciutkie, puchate wnętrze przechodzi bowiem zakręcona smużka cynamonu, który
nadaje ciastu wyjątkowy charakter. Przepis na podstawie
RedflyCreations.
1/2 kostki miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 - 2 szklanki mąki tortowej
cukier cynamonowy: 1/3 szklanki cukru + 2 łyżeczki cynamonu
masło + kasza manna do wysypania formy do pieczenia
1. Miękkie masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy jajka i ucieramy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, sól, proszek do pieczenia i maślankę - mieszamy.
Nadal miksując, dodajemy stopniowo mąkę.
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 - 2 szklanki mąki tortowej
cukier cynamonowy: 1/3 szklanki cukru + 2 łyżeczki cynamonu
masło + kasza manna do wysypania formy do pieczenia
1. Miękkie masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy jajka i ucieramy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, sól, proszek do pieczenia i maślankę - mieszamy.
Nadal miksując, dodajemy stopniowo mąkę.
2. Formę do pieczenia o rozmiarze ok. 26 cm x 10 cm smarujemy masłem i wysypujemy kasza manna (lub ew. bułka tartą). Wlewamy połowę ciasta i posypujemy ja polowa cukru cynamonowego. Wlewamy druga połowę i wsypujemy druga połowę cukru.
Następnie mieszamy spiralnym ruchem (widelec, patyczek do szaszłyka), by w cieście powstał zakręcony cynamonowy wzorek.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 45-55 minut, do suchego patyczka.
Ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz