Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula smażona w cieście

Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula, to danie kuchni USA. Jej autorstwo przypisuje sobie restauracja z New Jersey - ponoć przepis ten miał powstać w latach siedemdziesiątych XX w. Panierowana w cieście i smażona na głębokim oleju cebula  nie jest przystawką lekką, ale za to bardzo dekoracyjną i łatwą do przygotowania. Tradycyjnie używa się do tego jak największych cebul (najlepiej wielkości pomarańczy), można jednak oczywiście przygotować ją i z mniejszych egzemplarzy. Jedna duża cebula spokojnie starcza na przystawkę dla 2-4 dorosłych osób.


1 duża biała cebula
olej do głębokiego smażenia
 
ciasto (składniki mieszamy):
1/2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
ew. 1 łyżeczka ostrego sosu chili
2/3 szklanki piwa
 
panierka (składniki mieszamy):
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
 


1. Z cebuli odcinamy poziomo ok. 1 centymetrowy kawałek w tym miejscu, gdzie był by szczypior.
Kładziemy na desce "korzonkami" do dołu. Nacinamy nożem cebulę na krzyż do 2/3 jej wysokości (nie przecinamy do samego dołu, bo się rozpadnie). Daje to nam cebulę pociętą na ćwiartki. Następnie wykonujemy w podobny sposób kolejne 6 nacięć, bo otrzymać cebulę pociętą na szesnaście kawałków (w przypadku malej cebuli nacięć robimy odpowiednio mniej).




Powstałe w ten sposób płatki cebuli delikatnie rozchylamy, by miała szansę dostać się miedzy nie panierka.

2. Cebulę najpierw zanurzamy w cieście, a potem obsypujemy panierką.
W małym rondelku rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę na głębokim oleju, aż będzie rumiana. Wyjmujemy cedzakową łyżką i umieszczamy na papierowym ręczniku kuchennym, by pozbyć się nadmiaru oleju.

Podajemy z dowolnym sosem/ dipem, np. czosnkowym, miodowo-musztardowym , bbq czy keczupem.

Cały proces możecie zobaczyć poniżej: 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu