Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula smażona w cieście
Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula, to
danie kuchni USA. Jej autorstwo przypisuje sobie restauracja z New Jersey - ponoć przepis ten miał
powstać w latach siedemdziesiątych XX w. Panierowana w cieście i smażona na
głębokim oleju cebula nie jest przystawką lekką, ale za to bardzo
dekoracyjną i łatwą do przygotowania. Tradycyjnie używa się do tego jak
największych cebul (najlepiej wielkości pomarańczy), można jednak oczywiście
przygotować ją i z mniejszych egzemplarzy. Jedna duża cebula spokojnie starcza
na przystawkę dla 2-4 dorosłych osób.
1 duża biała cebula
olej do głębokiego smażenia
ciasto (składniki mieszamy):
1/2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
ew. 1 łyżeczka ostrego sosu chili
2/3 szklanki piwa
panierka (składniki mieszamy):
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
olej do głębokiego smażenia
ciasto (składniki mieszamy):
1/2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
ew. 1 łyżeczka ostrego sosu chili
2/3 szklanki piwa
panierka (składniki mieszamy):
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1. Z cebuli odcinamy poziomo ok. 1 centymetrowy kawałek w tym miejscu, gdzie był by szczypior.
Kładziemy na desce "korzonkami" do dołu. Nacinamy nożem cebulę na krzyż do 2/3 jej wysokości (nie przecinamy do samego dołu, bo się rozpadnie). Daje to nam cebulę pociętą na ćwiartki. Następnie wykonujemy w podobny sposób kolejne 6 nacięć, bo otrzymać cebulę pociętą na szesnaście kawałków (w przypadku malej cebuli nacięć robimy odpowiednio mniej).
Powstałe w ten sposób płatki cebuli delikatnie rozchylamy, by miała szansę dostać się miedzy nie panierka.
2. Cebulę najpierw zanurzamy w cieście, a potem obsypujemy panierką.
W małym rondelku rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę na głębokim oleju, aż będzie rumiana. Wyjmujemy cedzakową łyżką i umieszczamy na papierowym ręczniku kuchennym, by pozbyć się nadmiaru oleju.
Cały proces możecie zobaczyć poniżej:
Komentarze
Prześlij komentarz