Królewski sos rozmarynowy do pieczeni

 Sos ten nosi nazwę "królewski", ponieważ taki sos przygotowuje się dla rodziny królewskiej w Wielkiej Brytanii, co można zobaczyć w interesującym dokumencie Secrets of the Royal Kitchen (Tajemnice królewskiej kuchni). Sos jest niezwykle prosty, zarówno pod kątem składników, jak i wykonania;  w takich potrawach gustuje Królowa Elżbieta, prostych, lecz eleganckich, nieudziwnionych, przygotowanych zawsze z najświeższych składników najlepszej jakości. Sos idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczeni, zarówno w całości, jak i z mięsa mielonego, do drobiu oraz - jak na tym zdjęciu - do kiełbasek w tradycyjnej brytyjskiej potrawie zwanej Bangers and Mash, czyli białe kiełbaski wieprzowe z puree ziemniaczanym - wystarczy dodać sos, i danie gotowe.


1 duża cebula - obrana, posiekana w kostkę lub pokrojona w pióra
1 mała marchewka - obrana, pokrojona w drobną kostkę
1 łodyga selera naciowego - drobno posiekana
kawałek pora (ilościowo - tyle, co marchewki), drobno posiekany
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego wina
1 szklanka bulionu wołowego
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub 1 łyżeczka świeżego, siekanego)
szczypta cukru
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
 
1 łyżeczka masła + olej do smażenia
 
Na niewielkiej ilości oleju z masłem podsmażamy posiekane warzywa. Gdy cebula będzie lekko złota, oprószamy warzywa mąką. dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.

Następnie wlewamy wino i wodę, oraz dodajemy rozmaryn.
Gotujemy sos na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje i lekko odparuje, ok. 8 minut.

Dodajemy szczyptę cukru, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos można przecedzić, by pozbyć się warzyw, można utrzeć  blenderem, by był gładki, lub pozostawić, jak jest. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu