Królewski sos rozmarynowy do pieczeni
Sos ten nosi nazwę "królewski",
ponieważ taki sos przygotowuje się dla rodziny królewskiej w Wielkiej Brytanii,
co można zobaczyć w interesującym dokumencie Secrets of the Royal Kitchen (Tajemnice królewskiej kuchni). Sos jest
niezwykle prosty, zarówno pod kątem składników, jak i wykonania; w takich
potrawach gustuje Królowa Elżbieta, prostych, lecz eleganckich,
nieudziwnionych, przygotowanych zawsze z najświeższych składników najlepszej
jakości. Sos idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczeni, zarówno w
całości, jak i z mięsa mielonego, do drobiu oraz - jak na tym zdjęciu - do
kiełbasek w tradycyjnej brytyjskiej potrawie zwanej Bangers and Mash, czyli
białe kiełbaski wieprzowe z puree ziemniaczanym - wystarczy dodać sos, i danie gotowe.
1 duża cebula - obrana, posiekana w
kostkę lub pokrojona w pióra
1 mała marchewka - obrana, pokrojona w drobną kostkę
1 łodyga selera naciowego - drobno posiekana
kawałek pora (ilościowo - tyle, co marchewki), drobno posiekany
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego wina
1 szklanka bulionu wołowego
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub 1 łyżeczka świeżego, siekanego)
szczypta cukru
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1 łyżeczka masła + olej do smażenia
Na niewielkiej ilości oleju z masłem podsmażamy posiekane warzywa. Gdy cebula będzie lekko złota, oprószamy warzywa mąką. dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.
1 mała marchewka - obrana, pokrojona w drobną kostkę
1 łodyga selera naciowego - drobno posiekana
kawałek pora (ilościowo - tyle, co marchewki), drobno posiekany
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego wina
1 szklanka bulionu wołowego
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub 1 łyżeczka świeżego, siekanego)
szczypta cukru
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1 łyżeczka masła + olej do smażenia
Na niewielkiej ilości oleju z masłem podsmażamy posiekane warzywa. Gdy cebula będzie lekko złota, oprószamy warzywa mąką. dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.
Następnie wlewamy wino i wodę, oraz dodajemy rozmaryn.
Gotujemy sos na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje i lekko odparuje, ok. 8 minut.
Dodajemy szczyptę cukru, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos można przecedzić, by pozbyć się warzyw, można utrzeć blenderem, by był gładki, lub pozostawić, jak jest.
Komentarze
Prześlij komentarz