Aromatyczna ciecierzyca na jogurcie
Dziś chciałam zaproponować Wam pyszny sposób na podanie
ciecierzycy: najpierw poddusimy ją w aromatycznym wyrazistym sosie z
przyprawami, a następnie ułożymy na chrupiących ogórkach w jogurcie czosnkowym.
Do tego możemy podać dodatkowo dowolne mięso (na zdjęciu z frykadelkami z kurczaka)
lub rybę (jak również pozostać przy opcji vege), ryż, pieczone ziemniaczki, czy
chlebki pita. Przepis na podstawie MeineRezepte.
Ogórki
z jogurtem:
1 zielony ogórek
1,5 szklanki gęstego jogurty typu greckiego/bałkańskiego
1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte
1 łyżeczka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Sól do smaku
Ciecierzyca:
1 puszka ciecierzycy (odsączmy z zalewy, zalewę zachowujemy)
1 nieduża cebula – obrana, posiekana
1 ząbek czosnku – obrany, posiekany
1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub paprykowego)
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki - do smaku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki mięty
2 łyżki siekanej natki pietruszki
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy o koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Następnie wsypujemy ciecierzycę i mieszamy, by dokładnie pokryła się przyprawami. Podlewamy 2-3 łyżkami zalewy, w której była w puszce. zmniejszamy płomień i podduszamy pod przykryciem przez 3-5 minut.
1 zielony ogórek
1,5 szklanki gęstego jogurty typu greckiego/bałkańskiego
1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte
1 łyżeczka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Sól do smaku
1 puszka ciecierzycy (odsączmy z zalewy, zalewę zachowujemy)
1 nieduża cebula – obrana, posiekana
1 ząbek czosnku – obrany, posiekany
1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub paprykowego)
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki - do smaku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki mięty
2 łyżki siekanej natki pietruszki
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy o koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Następnie wsypujemy ciecierzycę i mieszamy, by dokładnie pokryła się przyprawami. Podlewamy 2-3 łyżkami zalewy, w której była w puszce. zmniejszamy płomień i podduszamy pod przykryciem przez 3-5 minut.
W tym czasie kroimy ogórek i mieszamy z jogurtem, czosnkiem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą.
Na półmisek wykładamy ogórki w jogurcie, na nich układamy gorącą ciecierzycę. Całość możemy posypać natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz