Aromatyczna ciecierzyca na jogurcie

Dziś chciałam zaproponować Wam pyszny sposób na podanie ciecierzycy: najpierw poddusimy ją w aromatycznym wyrazistym sosie z przyprawami, a następnie ułożymy na chrupiących ogórkach w jogurcie czosnkowym. Do tego możemy podać dodatkowo dowolne mięso (na zdjęciu z frykadelkami z kurczaka) lub rybę (jak również pozostać przy opcji vege), ryż, pieczone ziemniaczki, czy chlebki pita. Przepis na podstawie MeineRezepte.


Ogórki z jogurtem:
1 zielony ogórek
1,5 szklanki gęstego jogurty typu greckiego/bałkańskiego
1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte
1 łyżeczka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Sól do smaku
 
Ciecierzyca:
1 puszka ciecierzycy (odsączmy z zalewy, zalewę zachowujemy)
1 nieduża cebula – obrana, posiekana
1 ząbek czosnku – obrany, posiekany
1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub paprykowego)
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki - do smaku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki mięty
2 łyżki siekanej natki pietruszki

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy o koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Następnie wsypujemy ciecierzycę i mieszamy, by dokładnie pokryła się przyprawami. Podlewamy 2-3 łyżkami zalewy, w której była w puszce. zmniejszamy płomień i podduszamy pod przykryciem przez 3-5 minut.

W tym czasie kroimy ogórek i mieszamy z jogurtem, czosnkiem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą.

Na półmisek wykładamy ogórki w jogurcie, na nich układamy gorącą ciecierzycę. Całość możemy posypać natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu