Sałatka z kurczakiem i avocado

 Smaczna, pożywna sałatka w wiosennie zielonym kolorze.


1 filet z piersi kurczaka
1 avocado
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki siekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu

1/2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki chili w płatkach
sól i czarny świeżo zmielony pierz - do smaku
1 łyżka oleju

Filet z kurczaka kroimy w drobna kostkę. Mieszamy z przyprawami wymieszanymi z olejem. Smażymy na patelni ze wszystkich storn, na złoto. Odstawiamy do wystudzenia.

Avocado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i skórkę. Miąższ kroimy w kostkę. 
W salaterce mieszamy kurczaka, avocado i szczypiorek. Dodajemy majonez i sok z cytryny - sałatka powinna być intensywnie cytrynowa i orzeźwiająca w smaku. Doprawiamy w razie potrzeby solą lub pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu