Sałatka z kurczakiem i avocado
Smaczna, pożywna sałatka w wiosennie zielonym kolorze.
1 filet z piersi kurczaka
1 avocado
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki siekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki chili w płatkach
sól i czarny świeżo zmielony pierz - do smaku
1 łyżka oleju
Filet z kurczaka kroimy w drobna kostkę. Mieszamy z przyprawami
wymieszanymi z olejem. Smażymy na patelni ze wszystkich storn, na złoto.
Odstawiamy do wystudzenia.
Avocado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i skórkę. Miąższ kroimy w
kostkę.
W salaterce mieszamy kurczaka, avocado i szczypiorek. Dodajemy majonez i
sok z cytryny - sałatka powinna być intensywnie cytrynowa i orzeźwiająca w
smaku. Doprawiamy w razie potrzeby solą lub pieprzem. Podajemy ze świeżym
pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz