Monkey Bread, czyli Małpi chlebek - amerykańskie ciasto cynamonowe
Monkey Bread,
czyli Małpi chlebek, to ciasto popularne w Stanach Zjednoczonych od lat
pięćdziesiątych XX w. Historia nazwy nie jest znana - być może wzięła się ona
stąd, że ciasto przypomina trochę szyszkę
araukarii
chilijskiej, zwanej po angielsku monkey puzzle. Jest
miękkie, mocno cynamonowe, słodkie i aromatyczne. Można je podawać od razu na
ciepło i odrywać poszczególne kuleczki palcami. Można zaczekać, aż ostygnie - i
również je odrywać - lub kroić ciasto na kawałki.
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1/4 kostki masła - roztopionego
1/3 szklanki cukru
2 małe jajka
1/2 łyżeczki soli
3-4 szklanki mąki pszennej tortowej
na sos:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
do obtoczenia:
cukier puder (ok. 1/2 szklanki) wymieszany 2 łyżeczkami cynamonu
1. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż drożdże "ruszą".
2. Dodać jajka, pozostały cukier, sól oraz masło. Wymieszać. Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.
3. Przygotowujemy sos: w rondelku
rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu do
uzyskania gęstego sosu-syropu.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, po czym
formujemy z niego w dłoniach małe kulki. Chodzi o wielkość mniej więcej orzecha
włoskiego, lecz nie muszą być wcale równe i jednakowe. Każdą kulkę obtaczamy ze
wszystkich stron w mieszance cukru pudru z cynamonem.
4. Na dnie formy do pieczenia (najlepiej użyć takiej z kominkiem, okrągłej, o średnicy ok. 22 cm, choć może być też dowolna inna) rozsmarowujemy 1 łyżkę sosu. Układamy połowę naszych kulek i polewamy je połową sosu. Następnie układamy resztę kulek i polewamy je resztą sosu. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Ciasto nie wymaga już żadnej polewy ani lukru.
Komentarze
Prześlij komentarz