Monkey Bread, czyli Małpi chlebek - amerykańskie ciasto cynamonowe

Monkey Bread, czyli Małpi chlebek, to ciasto popularne w Stanach Zjednoczonych od lat pięćdziesiątych XX w. Historia nazwy nie jest znana - być może wzięła się ona stąd, że ciasto przypomina trochę szyszkę araukarii chilijskiej, zwanej po angielsku monkey puzzle. Jest miękkie, mocno cynamonowe, słodkie i aromatyczne. Można je podawać od razu na ciepło i odrywać poszczególne kuleczki palcami. Można zaczekać, aż ostygnie - i również je odrywać - lub kroić ciasto na kawałki.


1,5 szklanki ciepłego mleka
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1/4 kostki masła - roztopionego
1/3 szklanki cukru
2 małe jajka
1/2 łyżeczki soli
3-4 szklanki mąki pszennej tortowej
 
na sos:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
 
do obtoczenia:
cukier puder (ok. 1/2 szklanki) wymieszany 2 łyżeczkami cynamonu
 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!)  mleku wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

2. Dodać jajka, pozostały cukier, sól oraz  masło. Wymieszać.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania gęstego sosu-syropu.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, po czym formujemy z niego w dłoniach małe kulki. Chodzi o wielkość mniej więcej orzecha włoskiego, lecz nie muszą być wcale równe i jednakowe. Każdą kulkę obtaczamy ze wszystkich stron w mieszance cukru pudru z cynamonem.

4.  Na dnie formy do pieczenia (najlepiej użyć takiej z kominkiem, okrągłej, o średnicy ok. 22 cm, choć może być też dowolna inna) rozsmarowujemy 1 łyżkę sosu. Układamy połowę naszych kulek i polewamy je połową sosu. Następnie układamy resztę kulek i polewamy je resztą sosu. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Ciasto nie wymaga już żadnej polewy ani lukru.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu