Ryż po persku - dekoracyjny i smaczny
Ryż po persku to świetny sposób na ciekawe, eleganckie i niestandardowe podanie ryżu. Jego dwa kolory prezentują się niezwykle dekoracyjnie a przyrumienione ziemniaki są naprawdę pyszne. Zachęcam do spróbowania, wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane. Przepis na podstawie Kosher Persian Food Blog.
1 szklanka ryżu
basmati
1 duży, podłużny ziemniak
1/2 łyżeczki kurkumy (zmieszałam kurkumę z curry, ponieważ wolę ten smak)
1/2 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżki masła
sól do smaku
1 łyżeczka oleju
woda
2 łyżki oleju
2 kawałki kuchennego ręcznika papierowego
1. Ryż basmati
2 razy przepłukać w misce, aby woda nie była mętna. Ugotować wraz z 1 łyżeczką
oleju i solą do smaku al dente, czyli na pół miękko - wewnątrz zairna
powinno się wyczuwać nadal twardawy rdzeń. Odcedzić dokładnie na sicie.
2. W międzyczasie obrać ziemniak i pokroić na plastry grubości 1/2 cm. W
garnku, z którego potem będziemy przekładać ryż na talerz (czyli dobranym
wielkością do talerza, na którym chcemy serwować ryż) rozgrzewamy 2 łyżki
oleju. Dodajemy kurkumę oraz kolendrę. Na dnie układamy równą warstwą plastry
ziemniaka starając się, by powierzchnia była w miarę możliwości w całości
zakryta (te ziemniaki są potem super pyszne, więc warto, by ich było jak
najwięcej!).
Podlewamy ok. 50 ml wody. Na ziemniaki wykładamy podgotowany wcześniej ryż -
nie ubijamy. Trzonkiem łyżki robimy w ryżu kilka otworów sięgających aż do dna
garnka, by para mogła uchodzić. Na ryżu układamy kawałeczki masła.
Garnek przykrywamy najpierw 2 kawałkami ręcznika papierowego a następnie
pokrywką. Ręcznik stanowi uszczelnienie i wyłapuje uchodzącą parę wodną.
3. Ryż pozostawiamy w ten sposób na minimalnym ogniu na 30-40 minut. Kiedy
ziarenka u góry są miękkie, ryż jest gotowy.
Garnek odkrywamy, zdejmujemy ręcznik papierowy. Na garnku układamy talerz, na
którym będziemy serwować ryż.
Mocno trzymając przez ściereczkę kuchenną, odwracamy całość do góry nogami: ryż
znajdzie się na talerzu w takiej formie, jaką nadał mu garnek. Z rumianymi
ziemniaczkami, żółty u góry, biały u dołu. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz