Tacos w łódeczkach z sałaty
Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej, podawane w restauracjach najczęściej jako przystawka. Jest to mielone mięso wołowe, duszone z przyprawami w pomidorach, z fasolą i kukurydzą. Zazwyczaj porcyjki mięsa podawane są w łódeczkach z chrupiącej tortilli. Jeśli jednak chcemy choć odrobinę ograniczyć kaloryczność dania lub po prostu danie ma być bezglutenowe, możemy chrupiące tortille zamienić na chrupiącą sałatę. Najlepiej nadaje się do tego sałata rzymska, której sztywne, smaczne listki zapewnią nam właściwą chrupkość. Będzie bardzo pysznie!
1
duża cebula - obrana, drobno posiekana
2
duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
1
papryczka chili - pokrojona w plastry
250
g mielonego mięsa wołowego
1
czubata łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka brązowego cukru (lub ew. białego)
2 łyżki sosu Worcester
1
puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)
1/2 puszki kukurydzy
2
łyżki siekanej natki pietruszki
świeżo
mielony czarny pieprz - do smaku
pieprz cayenne - do smaku
ew. sól - do smaku
olej
do smażenia
ok.
1/2 szklanki startego sera żółtego o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar
sałata
rzymska
do
podania: kwaśna śmietana/jogurt, siekana natka pietruszki
1. Potrzebujemy
dużej, głębokiej patelni.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, chili i
czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy
na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż
wszystkie kawałeczki mięsa będą brązowe.
2.
Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, pomidory w puszcze, kukurydzę i
fasolę. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość
soku z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut. Dodajemy natkę
pietruszki i doprawiamy ostatecznie do smaku pieprzem cayenne (jeśli ma być
bardziej pikantne), czarnym pieprzem i - w razie potrzeby - solą. Do mięsa
dodajemy ser, mieszamy, by się rozpuścił (część możemy odłożyć do dekoracji).
Tak
przygotowanym nadzieniem napełniamy umyte i wysuszone liście sałaty rzymskiej.
Możemy dodatkowo posypać natkę. Jako dodatek podajemy śmietanę/jogurt.
Komentarze
Prześlij komentarz