Tacos w łódeczkach z sałaty

Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej, podawane w restauracjach najczęściej jako przystawka. Jest to mielone mięso wołowe, duszone z przyprawami w pomidorach, z fasolą i kukurydzą. Zazwyczaj porcyjki mięsa podawane  są w łódeczkach z chrupiącej tortilli. Jeśli jednak chcemy choć odrobinę ograniczyć kaloryczność dania lub po prostu danie ma być bezglutenowe, możemy chrupiące tortille zamienić na chrupiącą sałatę. Najlepiej nadaje się do tego sałata rzymska, której sztywne, smaczne listki zapewnią nam właściwą chrupkość. Będzie bardzo pysznie!


1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

1 papryczka chili - pokrojona w plastry

250 g mielonego mięsa wołowego

1 czubata łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka brązowego cukru (lub ew. białego)
2 łyżki sosu Worcester

1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)
1/2 puszki kukurydzy

2 łyżki siekanej natki pietruszki

świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
pieprz cayenne - do smaku
ew. sól - do smaku

olej do smażenia

ok. 1/2 szklanki startego sera żółtego o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar

sałata rzymska

do podania: kwaśna śmietana/jogurt, siekana natka pietruszki



1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, chili i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki mięsa będą brązowe.

2. Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, pomidory w puszcze, kukurydzę i fasolę.  Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy ostatecznie do smaku pieprzem cayenne (jeśli ma być bardziej pikantne), czarnym pieprzem i - w razie potrzeby - solą. Do mięsa dodajemy ser, mieszamy, by się rozpuścił (część możemy odłożyć do dekoracji).

Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy umyte i wysuszone liście sałaty rzymskiej. Możemy dodatkowo posypać natkę. Jako dodatek podajemy śmietanę/jogurt.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu